Sezona berbe grožđa uvelike je počela, a struka ističe da će oni vinogradari na šibenskom području, koji su se pridržavali savjeta i na adekvatan se način brinuli o vinogradima, imati kvalitetno grožđe za berbu.
– Pojedine sorte na mikro lokacijama već su pobrane krajem kolovoza. Godina je bila vrlo raznolika i na terenu doista ima svašta – rekao nam je Marijo Tomić, pročelnik podružnice Poljoprivredno savjetodavne službe u Šibensko-kninskoj županiji.
Za dozrijevanje i kakvoću grožđa veliku ulogu imaju vremenski uvjeti. Hladno i vlažno razdoblje ili, pak, suša nepovoljni su za kvalitetu grožđa.
– Oni koji nisu adekvatno zaštitili svoje vinograde, prskali ih i nisu im posvetili dovoljno pažnje, nemaju što brati. Ove godina je u najmanju ruku čudna za vinovu lozu jer je bilo puno bolesti, osobito od plemenjače. Zatim smo imali puno padalina, a kasnije i sušu zbog visokih temperatura – objašnjava Tomić.
Šibensko-kninska županija poznata je po vrhunskoj kvaliteti vina, a Tomić pojašnjava da je teško reći kakav je ove godine urod.
– Teško je reći, opći zaključak je gdje se pazilo dobro je, gdje nije, imaju katastrofu. Ista je situacija i u zaleđu i na moru. Ova godina je tipično školska. Tko nije slušao struku, nije položio – poručuje Tomić.