Velika obljetnica za šibenske rotarijance: U 20 godina podijelili su 800 tisuća kuna pomoći, sada Viktoru žele kupiti violončelo

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Rotary klub Šibenik ove godine slavi 20 godina reosnivanja i obilježava 90 godina rotarijanstva u Hrvatskoj. Šibenski klub koji pripada distriktu 1913, ponosi se učinjenim kroz dva desetljeća tijekom kojih su financijski i materijalno pomogli brojnim potrebitima, ali i talentiranim mladim ljudima.

– Obzirom na naš koncept rotarijanstva, bavili smo se prvenstveno pomaganjem drugima, potrebitima i onima koji su posebno nadareni. U tom smislu godišnje provodimo dvije tradicionalne akcije, onu za šibensku izvrsnost u kojoj stipendiramo i pomažemo osobe s posebnim potencijalom, kao što je to bio slučaj sa sadašnjim ravnateljem šibenskog kazališta Jakovom Bilićem kojeg smo stipendirali, dok je druga akcija ‘Božićni most’. Ona se već desetak godina održava u suradnji sa Centrom za socijalnu skrb, a riječ je o akciji u kojoj potrebitim obiteljima uoči Božića doniramo hranu, higijenske potrepštine i financijsku pomoć – kazao je Čedomir Perković, predsjednik Rotary kluba Šibenik.

Tijekom 20 godina šibenski su rotarijanci tako kroz brojne akcije prikupili preko 800 tisuća kuna pomoći.

– Trenutno imamo 25 članova, a rotarijancem se postaje samo na preporuku rotarijanca i uz suglasnost svih članova kluba. Organizirani smo u klubove, pa na razini Hrvatske imamo distrikt 1913. to je svjetska organizacija koja broji oko 1,2 milijuna članova – govori Perković.

Prvi Rotary klub Šibenik osnovan je 1933. godine i bio je tada jedan od 25 klubova koliko ih je postojalo u Kraljevini Jugoslaviji. Jedan od kumova šibenskih rotarijanaca bio je i jedan od najistaknutijih hrvatskih umjetnika Ivan Meštrović. Reosnivanjem kluba prije 20 godina započela je u Šibeniku nova era rotarijanstva, a tim povodom organiziraju i brojna događanja povodom obljetnice.

– U subotu 18. svibnja u 12 sati održat će se svečana akademija u šibenskom kazalištu, a potom imamo organizirani izlet brodom do Skradina za naše prijatelje. Navečer u 20 sati organiziramo koncert Ksenije Erker i njenog pratitelja Zorana Miše Longina za građane. Cijena ulaznice koštat će 50 kuna, a novac koji ostane nakon što podmirimo troškove, bit će usmjeren u akciju ‘Violončelo za Viktora’. Viktor Hodak je mladi dečko slabijeg imovinskog stanja, ali jako talentirani violončelist kojemu smo odlučili pomoći pri kupnji novog violončela zajedno s našim partnerima – dodaje predsjednik šibenskog Rotary kluba.

Stoga će ovog četvrtka, kao uvod u subotnju svečanost, šibenski rotarijanci prezentirati javnosti rezultate njihovog projekta i predstaviti Viktora. U planu im je, zaključuje Perković, i izdavanje brošure retrospektive rada i aktivnosti njihovog kluba u proteklih 20 godina.


Pratite nas i na društvenim mrežama: