Zaslužuje više

Tri godine bez Ive Brešana koji zasad ima samo bistu u Kazalištu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Prije tri godine, na današnji dan, u Zagrebu je preminuo Ivo Brešan, jedan od najvećih hrvatskih pisaca, dramatičara i scenarista.

Brešan je umro u 81. godini života, tek nekoliko mjeseci nakon što je Šibenik rekao posljednje zbogom njegovoj supruzi Jeli Godlar Brešan koja je preminula u rujnu 2016. godine.

Brešan je rođen u Vodicama 27. svibnja 1936. godine, osnovnu i srednju školu pohađao je u Šibeniku. Nakon završene slavistike i filozofije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu radio je kao srednjoškolski profesor u šibenskoj gimnaziji, a potom i kao umjetnički voditelj Centra za kulturu ‘Šibenik’ i Međunarodnog dječjeg festivala.

Pisati je počeo 1955. godine, a prvi veliki uspjeh doživljava 1971. djelom ‘Predstava Halmet u selu Mrduša Donja’. Bio je jedan od najvećih suvremenih europskih dramatičara iza kojea je ostao opus od 23 izvedene drame, dvanaest romana, osam filmsih scenarija i dvije zbirke priča.

U spomen na tog velikana pisane riječi, koji je napravio velike korake u hrvatskoj kulturi, ostavio trag u šibenskom kazalištu i na Međunarodnom dječjem festivalu, prošle godine je na dan njegova rođenja otkrivena Brešanova bista u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku. Još uvijek se čeka uređenje Brešanove sobe, a grad u kojem je podučavao i stvarao morao bi pronaći i ulicu koja zaslužuje njegovo ime.


Pratite nas i na društvenim mrežama: