Završni radovi na uređenju kuća Šare i Kažerma

Radovi na Hrvatskom centru koralja Zlarin primiču se kraju: ‘Unaprijedit će kvalitetu života na otoku’

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Gradonačelnik Željko Burić, zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta i pročelnik UO za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Petar Mišura posjetili su danas otok Zlarin, gdje su obišli radove u sklopu projekta ‘Hrvatski centar koralja Zlarin’.

Trenutno je u tijeku provedba završnih građevinski radova na uređenju kuća Šare i Kažerma s pristupnim putem.

Radovi se odvijaju sukladno terminskom planu, a u tijeku je i izrada dokumentacije za nabavu stalnog postava interpretacijsko-edukacijskog sadržaja kuće Kažerma koja će na inovativan način predstaviti bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta šibenskog arhipelaga korištenjem naprednih tehnologija te povijest i tradiciju koraljarstva na otoku Zlarinu. Kuća Šare će biti preuređena u edukacijsko istraživački centar s amfiteatrom i smještajnim jedinicama za istraživače i znanstvenike.

– Vjerujem kako će ovaj projekt unaprijediti kvalitetu života na Zlarinu, a sve s ciljem da građani ostanu živjeti i raditi na svom otoku. Uspostava Hrvatskog centra koralja značit će novi atraktivni sadržaj za sve goste, posjetitelje otoka i predstavlja dodanu vrijednost čitavom otoku i njegovim stanovnicima – kazao je ovom prilikom gradonačelnik Željko Burić.

Projekt ‘Hrvatski centra koralja Zlarin’ financiran je sredstvima Europske unije u okviru natječaja Promicanje održivog razvoja prirodne baštine. Ukupna vrijednost projekta je nešto veća od 24 milijuna i 127 tisuća kuna, od čega Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije sufinancira nešto više od 13 milijuna i 332 tisuće kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Projektom će se uspostaviti sustav praćenja kretanja posjetitelja, provesti monitoring koraligenske biocenoze, nabaviti plovilo i električna vozila za prijevoz posjetitelja, izraditi set jedinstvenih suvenira HCK Zlarin, provesti edukacija za djelatnike centra i partnere o funkcionalnostima centra, razviti edukativni i turistički programi te razviti brand budućeg centra. U tijeku je izrada brodice za 12 putnika i dva člana posade.

Brodica će biti turističko istraživačke namjene te je stoga opremljena s ronilicom (ROV-om) na daljinsko upravljanje i ekranom za prikaz njenog podmorskog djelovanja. Također, proveden je i monitoring koraligenske biocenoze šibenskog arhipelaga koji je uključivao praćenje i procjenu zastupljenosti pojedinih vrsta, posebno onih ugroženih i zakonom zaštićenih.

Uz uspostavu Hrvatskog centar koralja, Grad Šibenik na otoku Zlarinu provodi još tri veća projekta. U tijeku je adaptacija ureda Turističke zajednice vrijednu 150 tisuća kuna. Također provodi se partnerski projekt ‘Prema arhipelagu bez plastike’ te projekt gospodarenja zelenim otpadom i biotpadom u suradnji sa francuskom udrugom SMILO.

 

 


Pratite nas i na društvenim mrežama: