U sklopu adventskih kućica,SHE bistro i Tomaseo večeras je predstavljeno prvo pivo šibenske pivovare- Mihovil. Pivari Antonio Stojanović i Filip Plavčić prvu su ‘turu’ skuhali u Zagrebu, prije četiri godine.
-Po povratku u Šibenik smo vrlo brzo krenuli sa nabavkom opreme i sa novim turama. U početku je bilo problema sa off okusima i dezinfekcijom, ali to su sve klasični problemi kućnih pivara i to ne bi trebalo nikoga obeshrabriti. Pa nije ni nas. Proces je dosta dug, čak i za jednostavnija piva, pa nije baš ugodno kad saznate poslije mjesec i više dana da tura nije uspjela ili da okusi nisu kakve ste očekivali. Higijena je najvažnija, pivo je jako osjetljivo tokom procesa proizvodnje. Kad smo to doveli u red mogli smo se ozbiljnije posvetiti samom pivu po okusu i aromama, pričaju dečki.
Posljednje dvije godine kuhali su različite vrste koje bi ponudili prijateljima i rodbini, a najbolje je prolazila verzija s onim uravnozeženim i blagim okusima, što ih je dovelo do odluke da prvo kuhaju ‘blonde’.
-Vrste koje imamo u planu su porter i IPA (India Pale Ale) koje se nadamo raditi čim nabavimo dio opreme koja nam za to nedostaje, kažu.
Stava su da Šibenčani već neko vrijeme traže craft piva, te da scena za njihove pive iz male pivovare već postoji.
-Uglavnom ljudi više vole Ale piva pa mislim da će se lako navuć na Mihovila. Oduvijek smo se pitali kakvog bi okusa bila piva od Krke i sad to možemo ponuditi i našim sugrađanima, to bi ujedno bila i jedna od posebnosti našeg piva. Craft pivarstvo, općenito, je prilika da se pivar izrazi i ponudi pivo koje je njemu dobro, čak i unutar svake vrste opet će se izraditit neki vlastiti recept. Razne recepte smo iskušali i prilagodili i jedva čekamo da se izrazimo, zaključuju dečki.
Naveliko se već pije Mihovil, a komentari su više nego pozitivni.
-Za sada je odlično, al tek dmo na prvom, zaključuju dvojica simpatičnih Šibenčana.