Sudjelujte u javnom savjetovanju

Nova odluka Grada Šibenika: Pročitajte kome će poskupjeti paušal za odvoz otpada

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Grad Šibenik objavio je tekst nove odluke kojom se, između ostaloga, mijenjaju iznosi paušala za odvoz otpada te je ujedno otvorena javna rasprava u kojoj svoje primjedbe i prijedloge mogu uputiti svi građani. Predloženom odlukom o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada izjednačava se iznos fiksnog dijela računa Zelenog grada za sva kućanstva na 48 kuna bez PDV-a što znači da paušal poskupljuje onima koji su do sada plaćali 34 kune, a osjetno će pojeftiniti kućanstvima koja su do sada plaćala fiksni dio 71,40 kuna, odnosno 112,20 kuna bez PDV-a, bez obzira na veličinu kante koju koriste.

Izjednačavanje iznosa paušala, jasno je, ide na štetu malih kućanstava, no isto se događa i kod iznajmljivača koji će plaćati jednak paušal imali dva ili 20 kreveta. Slične nepravde događaju se i kod obrtnika i tvrtki gdje će, primjerice isti iznos fiksnog dijela računa platiti marina sa 36 kontejnera i kolodvor u Perkoviću ili urar u centru grada i TLM. Bitno je napomenuti kako nije riječ o samovolji ni Grada Šibenika niti Zelenog grada, već o kategorijama koje je na razini Hrvatske odredio zakonodavac.

Iznajmljivačima će, bez obzira na broj kreveta paušal iznositi 86 kuna mjesečno, a u slučaju kada su na istoj adresi i kućanstvo iznajmljivača i apartmani te glase na isto ime, korisnik usluge dobivat će samo jedan račun – onaj veći.

U postupku savjetovanja mogu sudjelovati svi zainteresirani građani i svoje primjedbe mogu poslati Gradu Šibeniku do 4. studenoga ove godine. Potreban obrazac, kao i tekst odluke, može se preuzeti na internetskim stranicama Grada Šibenika.

Odlukom Vlade određene su kategorije za obrte i gospodarstvo pa će tako škole i vrtići, učilišta, vjerski objekti, samostani, bolnice, dnevne bolnice, ambulante, domovi za starije osobe, ustanove socijalne skrbi i druge slične djelatnosti mjesečno plaćati paušal od 292,55 kuna.

Uredi, javni uredi, agencije, banke, uredski prostori državne uprave, županijske i lokalne samouprave, sudova, agencija, pošta, fondova i slično, humanitarne organizacije, osiguravajuća društva, odvjetnički i javnobilježnički uredi, turističke agencije, objekti za igre na sreću, udruge, muzeji, galerije, knjižnice, knjižare, izložbeni prostori, galerije, kina, kazališta, sportske dvorane, ambulante, trgovine odjećom i obućom i drugom neprehrambenom robom, kiosci za prodaju tiskovina i duhanskih proizvoda, obrtničke djelatnosti: frizerski salon, brijač, kozmetičar, stolar, vodoinstalater, električar, automehaničar, autolimar, bravar, radione za popravak, ribarski obrti, keramičari i druge slične obrtne djelatnosti izjednačeni su s industrijskim djelatnostima s proizvodnim pogonima te će imati paušal od 149,88 kuna.

Pravne osobe i obrtnici koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost bez pružanja usluge smještaja, ali uz pripremu i/ili posluživanje hrane, primjerice restoran, gostionica, zdravljak, zalogajnica, pečenjarnica, pizzeria, bistro, slastičarnica, objekti brze prehrane, kavana, pivnica, buffet, kantina, pub, krčma, caffe bar, konoba, klet, kušaonica, pripremnica obroka – catering i objekt jednostavnih usluga u kiosku i slično, plaćat će isti paušal kao i tržnica, benzinska postaja, trgovački centar i druge slične djelatnosti, a iznos je 405,25 kuna.

Za tvrtke i obrte koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost bez pružanja usluge smještaja i bez pripreme i/ili posluživanja hrane, dakle caffe bar, noćni klub, noćni bar, disco klub i slično te klub za zabavu na otvorenom, organizator javnih manifestacija, mesnica, ribarnica, prodavaonica mliječnih i suhomesnatih proizvoda, benzinska postaja, supermarket, trgovina prehrambenom robom, trgovački centar i druge slične djelatnosti, fiksni dio računa iznosit će mjesečno 397,26 kuna bez PDV-a.

Posebna su kategorija tvrtke i obrti koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost i pružaju uslugu smještaja, poput kampa, hotela, hostela, prenoćišta i sličnik kojima je paušal određen 960,70 kuna te luka, autobusni i željeznički kolodvor, zračne luke i druge slične djelatnosti  s paušalom od 905 kuna.

Po završetku roka za dostavu mišljenja i prijedloga Grad Šibenik će izraditi i objaviti na svojoj internetskoj stranici izvješće o savjetovanju s javnošću, zaprimljene prijedloge i primjedbe te očitovanja s razlozima za neprihvaćanje pojedinih prijedloga i primjedbi.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.