Digitalizacija javnih usluga

Nastavljeno provođenje projekta Sustav e-Pristojbe s kojim je moguće online plaćati pristojbe i naknada

Pratite nas i na društvenim mrežama:

U svim sjedištima županija, kao i u njihovim ispostavama te matičnim uredima, omogućena je naplata upravnih pristojbi i naknada putem POS uređaja i to za pristojbe u području trgovine, prometne pristojbe, pristojbe za sklapanje braka te pristojbe iz područja ugostiteljstva i turizma. Dodatno je u planu do kraja godine omogućiti kartično plaćanje putem POS uređaja i u Policijskim upravama i postajama kao i u Lučkim kapetanijama.

– Sustav e-Pristojbe jedna je od elektroničkih usluga koja građanima i poduzetnicima omogućava jednostavniji, brži i sigurniji način plaćanja administrativnih davanja – izjavio je Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, objasnivši kako ‘Na taj način građani mogu pristojbe i naknade umjesto državnim biljezima ili uplatnicama plaćati brže i jednostavnije putem svojih bankovnih kartica na mjestu pružanja javnih usluga putem POS uređaja ili unutar pojedinih elektroničkih usluga koje su korisnicima dostupne kroz portal e-Građani. Digitalizacijom javnih usluga koje Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva razvija u suradnji s drugim tijelima, građanima i poduzetnicima olakšava i ubrzava komunikaciju s tijelima državne uprave te im time štedi vrijeme i novac’, zaključio je državni tajnik Gršić na današnjem predstavljanju Sustava e-Pristojbe, održanom na Veleučilištu u Šibeniku.

– Implementacija digitalne tehnologije koja nudi razne mogućnosti bržih i kvalitetnijih informacija i usluga našim građanima znači korak u budućnost i veliki napredak cjelokupnog društva. Na tom tragu, Grad Šibenik podržava aktivnosti Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, odnosno razvoj novih  elektroničkih usluga i digitalizaciju u Republici Hrvatskoj – rekao je zamjenik gradonačelnika Grada Šibenika, Danijel Mileta.

Sustav SeP uspostavljen je u okviru istoimenog Projekta e-Pristojbe kojeg provodi Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva u suradnji s Financijskom agencijom kao projektnim partnerom. Projekt ima za cilj modernizaciju načina naplate i uspostavu jedinstvene evidencije pristojbi i drugih javnih davanja, lakše i jednostavnije korištenje javnih usluga uz kartično plaćanje propisanih pristojbi i naknada od strane korisnika te bržu digitalizaciju usluga na strani javne uprave kroz razvoj složenijih e-usluga unutar sustava e-Građani.

Ukupna vrijednost ovog projekta je nepto više od 50 milijuna kuna koji je u cijelosti financiran iz Europskog socijalnog fonda.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.