Na Baroneu počinje drugo izdanje najljepšeg kina pod zvijezdama

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Šibenski filmofil Nikica Šupe za ovu sezonu ‘Srijede po svijetu’ odabrao je osam igranih i dokumentarnih filmova svjetske kinematografije, uz gostovanje crnogorskog redatelja Ivana Marinovića. Prvi film se prikazuje u srijedu, 21. lipnja, a sve projekcije će biti u 21,30 sati.

– Iznimno nas veseli pozvati šibensku publiku ovu srijedu na tvrđavu Barone na prvu ovogodišnju večer našeg filmskog programa ‘Srijedom po svijetu’. Film koji prikazujemo je ‘Moja majka i njezine mačke’ čileanskih redatelja Pedra Periana i Seabastiana Silve. Tragikomična drama prati odnos majke i kćeri i njihov nedostatak razumijevanja jedne prema drugoj. Redatelj Sebastian Silva šibenskoj je publici već poznat od lani kad je na Baroneu prikazan i sjajno prihvaćen njegov film ‘Sluškinja’. Sposobnost pronicljivog razumijevanja karaktera uz spretne komične minijature odlika su redatelja filma s kojim otvaramo sezonu i garancija ugodno provedene večeri, kazao je Šupe.

Film ‘Van sebe’ norveškog redatelja Ole Giævera prikazivat će se 28. lipnja. Radnja filma prati Martina na njegovom dvodnevnom izletu u prirodu. Naizgled jednostavna priča o malom čovjeku sa svakodnevnim dilemama u kojoj se gotovo svi mogu prepoznati.

Film ‘Teddy Bear’ danskog redatelja Madsa Matthiesena prikazuje se 19. srpnja i govori o Dennisu, tridesetosmogodišnjaku koji živi sa majkom. Uspješno se bavi dizanjem utega no ima velik problem – usamljen je i traži srodnu dušu. Nema uspjeha sa nježnijim spolom pa se odlučuje naći djevojku na neočekivanom mjestu. Drama o ljudskom duhu i želji da se pronađe ljubav i ostvari vlastite ciljeve bez obzira na okolinu.

Islandski film ‘O konjima i ljudima’ redatelja Benedikta Erlingssona je na rasporedu 26. srpnja. Komična drama koja nam dočarava ljudske strepnje i želje galerije likova kojima je zajednička crta ljubav prema konjima. Kolaž ljudskih sudbina nam pokazuje kako i najmanji čin može imati negativne posljedice te istovremeno sa humorističnim odmakom ukazuje da je linija između tragedije i komedije katkad neprimjetna no uvijek u blizini.

Film redatelja Danisa Tanovića ‘Smrt u sarajevu’ iz susjedne BiH se prikazuje 2. kolovoza. Sarajevo, 28. lipnja 2014. u Hotelu Europa, najboljem gradskom hotelu, upravitelj Omer priprema dobrodošlicu za diplomatsku delegaciju. Na stogodišnjicu atentata koji se smatra povodom za Prvi svjetski rat, apel za mir i razumijevanje trebao bi početi upravo ovdje, na mjestu u neposrednoj blizini lokacije na kojoj je izvršen atentat. No zaposlenici hotela imaju druge brige: mjesecima nisu dobili plaće i pripremaju štrajk. Danis Tanović donosi satiričnu parabolu o političkim snovima i noćnim morama, a Hotel Europa postaje arena nade, nasilja i smrti.

Film ‘Igla ispod praga’ crnogorskog redatelja Ivana Marinovića se prikazuje 9. kolovoza. Priča o stanovnicima malog sela na poluotoku koji su na pragu da prodaju veliku zemlju i time riješe sve svoje financijske probleme. Jedina prepreka na njihovom putu je tvrdoglavi pop Petar koji odbija prodati svoj dio. Pored lukavih seljana koji mu svakodnevno zagorčavaju život, Petar se mora suočiti sa demencijom svoje majke, zaljubljenošću opsjednute Mare, buntovništvom sina tinejdžera i stalnim preispitivanjem vlastite vjere. Nakon što se Petru konačno smuči da i dalje ‘okreće drugi obraz’ nastaje nadrealistični kaos poslije kojeg nitko u selu neće ostati isti. Film je sniman u veličanstvenom ambijentu Luštice i Boke Kotorske, a jednu od glavnih uloga igra  Leon Lučev.

Filmske srijede se nastavljaju 16. kolovoza sa dokumentarnim filmom ‘Safari’, austrijskog redatelja Ulricha Seidla. U divljim prostranstvima Afrike, domu zebri, antilopa i ostale veličanstvene divljači, njemački i austrijski turisti provode svoje praznike. Lovački rituali su im divljanje kroz savanu na terencima, čekanje u zasjedi i šuljanje za plijenom. Pucaju, jecaju od uzbuđenja i na kraju, poziraju sa svojim mrtvim trofejima za uspomenu s nezaboravnog putovanja.

Sezona ‘kina pod zvijezdama’ završava 23. kolovoza prikazivanjem dokumentarnog filma ‘Tko bi rekao: Fantazije umreženog svijeta‘ američkog redatelja Wernera Herzoga. Prikaz virtualnog svijeta od njegovih početaka do krajnjih dosega, a digitalni krajolik istražuje jednako znatiželjno i maštovito kao što je dočarao raznolike zemaljske destinacije, od Amazone do Sahare, od Južnog pola do australskih divljina. Herzog gledatelja vodi na putovanje kroz niz provokativnih razgovora koji otkrivaju kako je svijet interneta promijenio doslovno cjelokupno funkcioniranje stvarnog svijeta – od poslovanja do obrazovanja, od putovanja u svemir do zdravstva, kao i samu srž naših privatnih odnosa.

Ulaz je slobodan za članove Kluba prijatelja šibenskih tvrđava i kupce dnevnih ulaznica šibenskih tvrđava.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.