Obišao radove na prostoru ex vojarne

Ministar Medved na obilježavanju Rujanskog rata: ‘Šibenik će prvi imati Veteranski centar’

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Rujanski ratni podvig obilježen je danas u Šibeniku polaganjem vijenaca na Kvanju i komemoracijom za sve poginule i nestale hrvatske branitelje na Baldekinu. Na obilježavanju 29. obljetnice sudjelovao je i ministar branitelja Tomo Medved koji je obišao i gradilište Veteranskog centra na prostoru bivše vojarne Bribirskih knezova.

– Veteranski centar u Šibeniku jedan je od četiri koja gradimo u Hrvatskoj, a iznimna mi je čast danas biti ovdje kada Šibenik i Hrvatska slave i prisjećaju velike pobjede u Domovinskom ratu. Projekt Veteranskog centra provodi ministarstvo hrvatskih branitelja, a ovaj šibenski vrijedan je 69 milijuna kuna od čega 85 posto sredstava je povučeno iz EU fondova. Po dinamici izgradnje, po svemu sudeći Šibenik će imati prvi Veteranski centar u Hrvatskoj – istaknuo je Medved.

Centar će imati oko 140 ležajeva  što znači da će isto toliko korisnika imati mogućnost stalnog boravka, a bit će i oko 30 zaposlenih. Programi koji će se provoditi u Centru su prije svega psiho-socijalnog karaktera, a bit će mogućnosti za čitav spektar drugih aktivnosti.

– Veliki je dan u Šibensko-kninskoj županiji u kojem su naši branitelji izvojevali tako značajnu pobjedu te će Veteranski centar biti na čast poginulim, ali još i više živima kojima dugujemo slobodu – naglasio je župan Pauk.

Suradnja između Šibenika i ministarstva branitelja traje već dugo i, kako kaže gradonačelnik Burić, rezultat je to onoga što se događa na terenu.

– Lokacija za izgradnju Veteranskog centra je idealna tim više što je u produžetku predviđena izgradnja nove bolnice te se te dvije stvari mogu ukomponirati za ono što želimo pružiti našim veteranima – istaknuo je Burić.

U ime Udruge veterana Grada Šibenika govorio je Miljenko Poljičak, koji je naglasio kako bi bilo bolje da je projekt pokrenut i puno ranije.

– Dosta je naših prijatelja suboraca koji nisu mogli dočekati izgradnju takvog objekta i pomoć koju nam ministarstvo nudi iako još nije kasnu za takvu vrstu pomoći. Činjenica je da populacija branitelja puno više umire od ostalih građana tako da će Veteranski centar biti od velike koristi da se ta smrtnost smanji – zaključio je Poljičak.


Pratite nas i na društvenim mrežama: