FLAG Lanterna, FLAG Galeb i LAG More 249, u partnerstvu sa inkubatorom za nove tehnologije i poduzetništvo – Trokut, organiziraju konferenciju ‘Lanci Održivosti’ koja će se održati u srijedu, 22. ožujka u Trokutu u Šibeniku, kada se obilježava i Svjetski dan voda.
Konferencija obrađuje teme Zadrugarstvo i Kratki lanci opskrbe kroz dvije panel rasprave. Cilj je educirati i informirati sudionike konferencije o benefitima udruživanja poljoprivrednika i ribara u zadruge, povezivanju malih proizvođača i ribara s ugostiteljskim objektima, promicanju strategije ‘od polja do stola, od mora do stola!’ te o važnosti kreiranja kratkih lanaca opskrbe za održivu, plavu; ekonomiju, ali i za turizam.
Krajnji je cilj ove konferencije potaknuti potencijalne članove zadruga da i nakon konferencije nastave svoje aktivnosti kroz organizirane radionice, kako bi se krenulo u proces osnivanja zadruge. Daljnje aktivnosti bit će najavljene na samoj konferenciji.
U sklopu konferencije će se održati dvije panel rasprave na kojima će sudjelovati renomirani eksperti iz područja zadružnog poslovanja, održivog razvoja, kratkih lanaca opskrbe, ribarstva, poljoprivrede.
Goran Jeras iz Zadruge za etično financiranje pričat će o svojoj najbrojnijoj zadruzi (preko 800 članova iz čitave RH) i prvoj etičnoj zadružnoj banci koju otvaraju u Hrvatskoj;
Fabijan Peronja iz WWF-a o projektima suradnje sa ribarima putem kojih su osnovali dvije ribarske zadruge i financiranju projekata samih ribara;
Dr. Sc. Sergej Lugović o urbanoj poljoprivredi, novim dostignućima agro tehnike te u integraciji zelenih tehnologija u građevinske projekte, predstavit će i Šime Kosor će predstaviti put kojim je njegova zadruga postala jedna od najuspješnijih europskih ribarskih zadruga i koja je svojim proizvodima osvojila eurospko tržište;
Sociolog Dr. Sc. Dražen Šimleša o održivoj ekonomiji, prehrambenom suverenitetu te radu na recikliranom imanju;
Svima znan Rudolf Štefan će govoriti o važnosti suradnje s malim hrvatskim proizvođačima na čijim proizvodima gradi kulinarsku filozofiju koja mu je donijela brojne nagrade kao najboljeg chefa i najboljeg restorana te Michelinovu zvjezdicu.
Na panelu će biti i lokalni proizvođači koji će pričati o svojoj proizvodnji.
Između dvije panel rasprave, održat će se zanimljiv intermezzo tijekom kojeg će se predstaviti proizvođači hrane i pića iz ŠKŽ, a sudionici će imati prilike okusiti hranu i vina istih, kao rezultat simbioze lokalnih proizvoda.
Svi zainteresirani mogu se prijaviti putem linka: https://lnkd.in/dGvqzNbC