Više

  Provjerite program

  Jučer najbolji, danas još bolji – MDF u Šibeniku ide dalje

   

  Jučer je u Šibeniku štošta bilo prvo – od najboljeg prvog dana ljeta do prvog zdravstvenog seminara i javne tribine Ljetni zdravstveni izazovi na 62. Međunarodnom dječjem festivalu. Dok su se jedni umjetnici spremali izaći na festivalske pozornice, drugi su bili na putu prema Šibeniku gdje će večeras zasjati punim umjetničkim sjajem na pozornicama, ulicama i trgovima grada.

  NAJDUŽI NAJVESELIJI DAN U GODINI

  Međunarodni dječji festival u Šibeniku jučer je prigodnim programom obilježio prvi dan ljeta i Svjetski dan žirafa. Po prvi put je u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić održan seminar ‘Stručna podrška suvremenim odgojiteljima’ i javna tribina ‘Ljetni zdravstveni izazovi’ u kojim su sudjelovale Irena Bralić, pedijatrica, Iskra Tomić Kaselj, pedagoginja, Dubravka Vuković, specijalist dermatolog, te Ivana Šundrica i Martina Miše.

  Zainteresirani odgojitelji, među kojima i ravnateljica Javne ustanove Dječji vrtić Smilje, Gorana Ban Rakić, te zdravstveni djelatnici poput pedijatrice Lori Umek i roditelji, čuli su mnoštvo korisnih informacija i dobili odgovore na tražena pitanja.

  Najduži dan u godini bio je ujedno najveseliji na ulicama Šibenika. Za to su se pobrinili Teatro Pavana sa svojim Žirafama i Cirkultura s predstavom s vatrenim rekvizitima 'Las Calaveras'. Trebali bi uopće reći da je Trg Poljana doslovno i metaforički gorio. Ništa drugačije ne očekuje nas ni ove prazničke srijede u Krešimirovom gradu.

  NELLIE TRAŽI DRUGU PRILIKU

  Ako ne sudite knjigu po koricama, nemojte ni predstavu po naslovu. To što se predstava ne naslanja na klasičnu književnost, svima nam dobru znanu bajku, basnu ili priču, ne znači da je ne treba pogledati. Ovogodišnji program MDF-a donosi divnu kombinaciju naslova klasične književnosti za djecu, ali i predstava nastalih po novim književnim djelima, predstave koje ruše tabue i pričaju o temama o kojima se sami kao roditelji ustručavamo pričati s djecom – objašnjavaju iz Ureda Međunarodnog dječjeg festivala koji već 62 godine pomaže roditeljima približiti djeci možda teške životne teme, uljepšati im djetinjstvo i pomoći im da izrastu u divne mlade ljude.

  U Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku od 19 sati svi koji jučer nisu stigli, danas mogu pogledati predstavu ‘Najbolji posao na svijetu’ Gradskog kazališta Trešnja to mogu učiniti danas. Od 21 sat na ljetnoj pozornici gostuje : Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu i Umjetnička organizacija VRUM s predstavom ‘Patka, smrt i tulipan’. Ulaznice možete kupiti online ili na blagajni u šibenskom HNK.

  Nilski konj Nellie večeras je na ulicama i traži drugu priliku da je zavole ona djeca koja su se prvi put možda malo prepala. Ona je velika i glasna, ali dobra i zabavna. Čeka vas od 19.45 sati na druženju na ulici.

  Program, srijeda, 22. lipnja;

  19:00h, Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku

  NAJLJEPŠI POSAO NA SVIJETU

  Dramski program

  IZVOĐAČ: Gradsko kazalište Trešnja

  Što je sve potrebno da nastane jedna kazališna predstava?

  Putujući kroz kazališne hodnike na kojima se lako izgubiti kao u labirintu, autor nas upoznaje sa svima onima koje inače ne vidite na pozornici, a bez kojih kazališna predstava ne bi mogla nastati –redateljem, piscem, kostimografom, scenografom, rekviziterima, krojačicama, scenskim radnicima… Usprkos svim nedaćama s kojima se susretnu tijekom nastanka jedne predstave, svaki od njih potvrdit će vam da je baš njihov posao – najljepši posao na svijetu. Zašto? Jer je kazalište – u svojoj suštini – igra. Igra u kojoj stvaramo nove svjetove, u kojoj se možemo pretvoriti u bilo što ili bilo koga. Možete li zamisliti ljepši – i ozbiljniji posao – od igre?

  TRAJANJE: 60 minuta

  UZRAST: 6+

  19:45 h,  stara gradska jezgra

  NILSKI KONJ NELLIE

  Program trgova i ulica

  Nilski konji su zbunjujuće životinje. Poznajete ih iz slikovnica kao velika hrabra, umiljata stvorenja koja otvaraju svoja ogromna usta samo da se nasmiju ili da progutaju hrpu zelene salate. S druge strane, nalaze se visoko na popisu najopasnijih životinja na kopnu. Što je istina?

  Ako sretnete nilsku konjicu Nellie u divljini, zaboravite što znate i vjerujte samo svojim očima. Nellie je znatiželjna, gruba, mrzovoljna ili s vremena na vrijeme čak štreberica; ponekad poput kaluna, a ponekad jako razborita. Nellie može plesati kao nimfa i pjevati kao slavuj. Kad je dobro raspoložena, uši joj se savijaju, a oči sjaje od zadovoljstva. Ali, kad je nepristojna i nestašna, njegovateljica Alki mora učiniti sve da Nellie  dovede u red. Iako zna mijenjati raspoloženja, ona je najslađi nilski konj na svijetu!

  20:00h,  Poljana

  CIRKUSKI PLESNI TEČAJ PLES SA CIRKUSANTIMA

  Program trgova i ulica

  Interaktivna predstava

  Izvođači: Matija Vuletić, Tatjana Vuletić, Aleksandar Đikić, Diana Fureš, Jadranka Žinić Mijatović

  Predstava u sklopu koju sudionici izvode plesne točke po uzoru na popularni TV show Ples sa zvijezdama. Članovi žirija se biraju među publikom a izvođači kreiraju improvizirane plesne točke na zadane standardne plesove (valcer, samba, foxtrot, jive…). Naravno, svaka točka je na rubu raspada što publika zna cijeniti osmijehom a žiri nagraditi visokim ocjenama.

  21:00h, Trg Republike Hrvatske

  PATKA, SMRT I TULIPAN

  Dramski program

  IZVOĐAČ: Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu i Umjetnička organizacija VRUM

  Patku je već duže vrijeme pratio neki čudan osjećaj. Kao da je netko promatra, kao da joj je netko blizu. Onda se napokon pojavila pred njom – Smrt. No Patka još nije spremna, a ni Smrti se ne žuri. Zajedno provode ljeto, kupaju se u jezeru, sjede na stablu ili na livadi, razgovaraju i zajedno šute. Smrt doživljava iskreno prijateljstvo i čari života. Ali jesen se bliži, a tada će i Patka poći na svoje posljednje putovanje.

  - Advertisment -

  NAJNOVIJE

  Velike promjene u zapovjedništvu ruske vojske, Putin smijenio...

  Istitut za proučavanje rata objavio je novu analizu i kartu sukoba u Ukrajini. U nastavku prenosimo ključne dijelove, piše Index. Rusko Ministarstvo obrane izjavilo je...

  Sunčano vrijeme i prava ljetna vrućina

  Nedjelja će u Dalmaciji biti sunčanija od subote, pa će vrijeme uglavnom biti vedro. Popodne će uz obalu zapuhati umjeren jugozapadni i zapadni vjetar....

  Kreković zabio u porazu Šibenika, pred Čanadijem je...

  Šibenik je poražen u prvoj pripremnoj utakmici za novu sezonu. U slovenskoj Kranjskoj Gori bolji od njega bio je srpski superligaš Bačka Topola koji...

  Miro Bilan ima novi klub

  Miro Bilan ima novi klub. Šibenčanin je potpisao ugovor s grčkim Peristerijem na čiju je klupu nedavno sjeo veliki Vassilis Spanoulis. Šibenčaninu će to...

  NAJNOVIJE

  Velike promjene u zapovjedništvu ruske vojske, Putin smijenio više generala

  Istitut za proučavanje rata objavio je novu analizu i kartu sukoba u Ukrajini. U nastavku prenosimo ključne dijelove, piše Index. Rusko Ministarstvo obrane izjavilo je...

  Sunčano vrijeme i prava ljetna vrućina

  Nedjelja će u Dalmaciji biti sunčanija od subote, pa će vrijeme uglavnom biti vedro. Popodne će uz obalu zapuhati umjeren jugozapadni i zapadni vjetar....

  Kreković zabio u porazu Šibenika, pred Čanadijem je još puno posla

  Šibenik je poražen u prvoj pripremnoj utakmici za novu sezonu. U slovenskoj Kranjskoj Gori bolji od njega bio je srpski superligaš Bačka Topola koji...

  Miro Bilan ima novi klub

  Miro Bilan ima novi klub. Šibenčanin je potpisao ugovor s grčkim Peristerijem na čiju je klupu nedavno sjeo veliki Vassilis Spanoulis. Šibenčaninu će to...