Hotel Krka ide na dražbu za 15,5 milijuna kuna: Mobilia možda neće prijebojem postati vlasnik

Šibenski zapušteni hotel Krka Financijska će agencija ponuditi na prodaju putem elektroničke javne dražbe uz cijenu u prvom krugu od 15.487.500 kuna. Riječ je o tri četvrtine vrijednosti zgrade i dvorišta hotela Krka, koju je na 20.650.000 kuna procijenio sudski vještak Vlade Vukelja.

Sutkinja Trgovačkog suda u Zadru zaključkom je odredila da se hotel Krka na prvoj dražbi ne može prodati ispod te cijene te da će dražba biti valjana, ako se javi i samo jedan ponuditelj po traženoj cijeni.

Ne bude li zainteresiranih, u drugoj dražbi cijena pada na polovicu, odnosno 10,3 milijuna kuna, bude li i treće javne dražbe, hotel Krka nudit će se za samo 5,13 milijuna kuna, a u četvrtom pokušaju cijena bi mu bila jednu kunu.

Prodajom hotela prestat će i razlučno pravo koje nad zgradom ima tvrtka Mobilia iz Šibenika, većinski vjerovnik Rivijre, a koja je već tijekom stečajnog postupka iskazala zanimanje za najam prostora u hotelu Krka. Kako potraživanja tvrtke Mobilia kao najvećeg vjerovnika Rivijere premašuju vrijednost hotela Krka, Mobilia je zatražila prijeboj što sutkinja nije prihvatila, nego je odlučila da se hotel Krka proda na javnoj dražbi.

– U međuvremenu smo dobili pravno stajalište Visokog trgovačkog suda po kojem se namjera za prijeboj može iskazati tek kada javna dražba bude zakazana. Ne bude li na dražbi ponude više od određene vrijednosti sud može prihvatiti ponudu prijeboja. Sve sada ovisi o tome hoće li Mobilia ponovno predložiti preuzimanje prijebojem i hoće li biti ponuda iznad utvrđene cijene. Mobili sa, naravno, može pojaviti i kao kupac u nadmetanju te ponuditi svoju cijenu, kazao nam je Ivica Matas, stečajni upravitelj Rivijere.

Nadmetati se mogu samo kupci koji uplate jamčevinu u iznosu 10 posto od utvrđene vrijednosti imovine koja će se kupcu s najboljom cijenom odbiti od iznosa koji će morati uplatiti u roku od 30 dana od dana pravomoćnosti rješenja o dosudi nekretnine.

Svi zainteresirani za kupnju mogu razgledati nekretninu u dogovoru sa stečajnim upraviteljem Rivijere Ivicom Matasom.

Podsjetimo, stečajni postupak nad nekadašnjom šibenskom turističkom perjanicom otvoren je 6. veljače 2017. godine zbog blokade računa od 446 dana i nepodmirenih obveza tvrtke od skoro 41,5 milijuna kuna, a 28. prosinca postalo je pravomoćno rješenje o prodaji imovine u stečajnom postupku Rivijere.

O razlozima koji su nekad uspješno hotelsko poduzeće doveli do stečaja i prodaje preostale imovine pisali smo na Šibenskom portalu, a svoje je reklo i Županijsko državno odvjetništvo koje je u ožujku 2016. godine osumnjičilo Ivu Deana i njegovu suprugu za kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i utaju poreza. Ukupna šteta koju su počinili iznosi preko 70 milijuna kuna, od čega je oko 23 milijuna kuna na štetu državnog proračuna, a sve ostalo na štetu Rivijere i hotela Imperijal iz Vodica.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.