Svečana manifestacija

FOTO/VIDEO Darivateljima krvi na Baroneu uručena priznanja: ‘Vi ste istinski heroji društva!’

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Svake godine 25. listopada obilježava se Dan dobrovoljnih darivatelja krvi u Republici Hrvatskoj te je tim povodom danas na tvrđavi Barone u Šibeniku održan svečani prijem za darivatelje i darivateljice krvi.

Na svečanoj manifestaciji riječi zahvale i podrške uputili su viši stručni suradnik za udruge civilnog društva i sport u gradskoj upravi Paško Rakić, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Šibenik Tonka Mikulandra te voditeljica zdravstvenih djelatnosti Crvenog križa Šibenik Lina Gregov.

– Jako dobro znam kako se svaki darivatelj osjeća nakon svake darovne doze. S obzirom na činjenicu da nema umjetnog nadomjestka za krv i da je jedini izvor krvi čovjek, a toj činjenici ide u prilog dokaz kako je to human i plemenit čin te možemo reći da ste vi darivatelji krvi – istinski heroji društva – kazao je Paško Rakić, koji je ujedno dobitnik brončanog znaka za 50 puta darovanu krv.

Zahvalnice i značke dodijeljene su za pet, 10, 20, 23, 30, 35,  40, 50, 75 puta darovanu krv, a svojim prigodnim nastupom, klapa Sebenico, uljepšala je ovu svečanost.

-Čak 75 puta svoju krv darovali su Robert Nađ, Mario Kumanović, Tomislav Stipaničev, Miroslav Bašić/Flok i tako se okrunili srebrnim znakom. Dok su za 50 puta darovanu krv brončani znak dobili Marko Duvančić, Ivan Burazer, Robert Baljkas, Zoran Soža, Antonio Rupić, Tonči Franić, Nenad Palac i Tomislav Kalauz.

– Moja krv pomaže nekom i to je jedino bitno. Od 1998. godine darujem krv, a prvi put je to bilo u vojsci u Karlovcu i dok sam god zdrav ću to činiti –  kazao je Tomislav Stipaničev, dobrovoljni darivatelj krvi čak 75 puta.

Inače, 1953. godine u Željezari Sisak održana je prva akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa. Svaka doza krvi spašava tri života.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.