FOTO Šibenčanka živi s multiplom sklerozom od 23. godine: ‘Znala sam da moram ostati na nogama’

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Oboljeli od multiple skleroze već tradicionalno od 1979. godine 26. rujna obilježavaju svoj Nacionalni dan, a obilježavanju se priključila i šibensko Društvo multiple skleroze koje je nedavno proslavilo 18 godina rada.

Multipla skleroza je fantomska bolest, bolest sa tisuću lica koju nije lako dijagnosticirati jer ne postoji određeni test kojim bi se bolest mogla nepobitno dokazati.

Procjenjuje se da u Hrvatskoj više od 6000 osoba ima multiplu sklerozu, dok je u našoj županiji zabilježeno oko 130 oboljelih.

ms1

ms

– Multipla je bolest s kojom se tokom života pomiriš i gdje se moraš boriti kako ne bi išlo na gore.  Bolesna sam već 34 godine, od svoje 23. godine života i borim se. To je teška bolest koja me zaustavila u napredovanju na fakultetu, ali ne i u životu. Ne gasim se. Kad sam prvi put bila oduzeta kazala sam sama sebi ‘Moraš se dignuti na noge’. Od samih početaka imala sam potporu obitelji i prijatelje, a i doktora jer u ono doba pristup pacijentima je bio odličan, znatno bolji nego danas. Kad sam oboljela nisam pala u depresiju, znala sam da moram stati na svoje noge i hodati. Kad sam se ustala, doktor je bio iznenađen i rekao da ne smijem sama, ali znala sam da ako padnem, ima netko tko će me dignuti. Uz mene je bila obitelj, prijatelji, medicina i ja sama – ispiričala nam je Emilija, članica šibenskog Društva oboljelih od multiple skleroze.

ms3

Član je Udruge već 18 godina, a dolasci tu joj znače susrete s prijateljima koji kao i ona imaju probleme.

– Dobro je čuti priče i iskustva drugih, shvatiti da niste sami u tome i da se treba boriti. Možemo popričati o bolesti, ali i o ostalim životnim problemima s kojima se svi mi susrećemo.  Pozivam sve da slobodno dođu ovdje jer dobro je slušati savjete i ne zatvoriti se u sebe. Bolest ne možemo spriječiti, ali možemo se boriti da je, barem ilustrativno, pobjedimo. I hodamo- kaže Emilija.

Život sa multiplom sklerozom ne znači da tu staje život oboljele osobe, brojni su primjeri osoba koje godinama normalno funkcioniraju, žive, rade, udaju se ili rode. Najbitnije je prihvatiti dijagnozu i svoj život i mogućnosti prilagoditi simptomima. Tegobe su ponekad prolaznog karaktera, a do pogoršanja najčešće dolazi uslijed dugotrajnog i psihičkog stresa. Uloga društva multiple-skleroze šibensko – kninske županije je da provodi razne aktivnosti sa ciljem olakšavanja stanja oboljele osobe.

ms1

– Bolest je neizlječiva i kroz rad u Udruzi, ali i osobno iskustvo, susrela sam s brojnim revolucionarnim otkrićima. Ono što ja mogu u svemu tome istaknuti kao prednost jest vježbanje i zdrav način života.  Ostalo ostavljam stručnjacima. Vježbanje pouzdano daje rezultate i ne šteti ničemu, za razliku od brojnih preparata. Kod ove bolesti bitno je psihološko stanje i da se oboljela osoba nauči nositi sa stresom i upravo iz tog razloga u udruzi smo organizirali brojne radionice i debate na tu temu jer su oboljeli posebno osjetljivi na stres. Na internetu postoje razne grupe u kojim se oboljeli od multiple skleroze komuniciraju i savjetuju se i to je odlično, ali ja ću uvijek prednost dati osobnoj komunikaciji. Ona daje dodatnu snagu i upravo u tome leže ta važnost udruge, priča nam Nevenka Milošević iz Društvo MS Šibensko –kninske županije.

ms2

Udruga trenutno broji 74 člana, od toga dvije trećine žena. Usprkos stvaranju pozitivnog ozračja, poticanja komunikacije i druženja, kako nam Milošević kaže, imaju poteškoća s odjelom neurologije koja im ne daje ‘vjetar u leđa’ u pogledu poticanja oboljelih da se priključe udruzi.

ms4

– Udruga je savjetovalište, mjesto gdje će dobiti pomoć, razumijevanje i razgovor, imamo organizirano vježbanje i druženja. Pozivam sve novooboljele osobe da se jave jer Udruga je tu zbog njih i vrata su uvijek otvorena, poručuje Nevenka.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.