Piše anatomiju jedne neuspjele prijevare

Dekanu Runjiću glavni je cilj završetak Palacina, a najavljuje otvaranje dva nova studijaFoto: Duško Jaramaz/Pixsell
Dusko Jaramaz/PIXSELL
Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ljubo Runjić, doktor znanosti i viši predavač, od prošlog je ponedjeljka novi dekan šibenskog Veleučilišta. U četverogodišnjem mandatu glavni mu je cilj završetak studentskog doma Palacin, te otvaranje studija Sestrinstva, ali i Proizvodnog strojarstva. Runjić je u kandidaturu ušao relativno kasno, a priča se zakotrljala u razgovoru s kolegama.

U kandidaturu sam ušao praktički ‘pet do dvanaest’, u zadnjem tjednu prijava na natječaj. Nakon odlaska kolege Malenice na ministarsku dužnost počeo sam razmišljati o kandidaturi jer sam želio nastaviti razvijati uspješnu priču koja se zakotrljala na Baldekinu i čiji sam dio već 11 godina – priču o Šibeniku kao središtu znanosti i viskog obrazovanja. Međutim, usprkos respektabilnoj znanstveno-nastavnoj karijeri koju već imam iza sebe, smatrao sam da je za pobjedu na izborima ključna potpora kolektiva Veleučilišta. Upravo stoga, tek nakon niza razgovora s kolegama, kad sam osjetio da imam njihovu jednoglasnu i nepodijeljenu potporu, procijenio sam da treba ući u kandidaturu – govori Ljubo Runjić.

Kako je naglasio, jedan od glavnih prioriteta rada nove uprave bit će upravo završetak kapitalnog infrastrukturnog projekta – studentskog doma Palacin vrijednog osamdesetak milijuna kuna.

– Izgradnjom Palacina, studentima će osim oko 150 dvokrevetnih soba, biti osiguran i pripadajući studentski restoran te prostori za odmor, učenje i druženje čime će dobiti možda i najbolje uvjete boravak i učenje. Na taj način potaknuti će se interes studenata iz drugih dijelova Hrvatske, ali i Europe, da odaberu Šibenik kao mjesto svog studiranja. Ugovori sa izvođačem radova su nedavno potpisani, sami radovi službeno počinju danas te za 18 mjeseci možemo očekivati i njihov završetak – kaže Runjić.

Osim završetka već spomenutog Palacina, do ožujka sljedeće planiraju završiti još jednu investiciju vrijednu skoro 20 milijuna kuna  – nadogradnju zgrade Veleučilišta i izgradnju nove suvremene knjižnice.

– Također, među glavnim ciljevima je i internacionalizacija Veleučilišta, odnosno privlačenje što većeg broja stranih studenata, potom razvijanje novih studijskih programa, u prvom redu Sestrinstva, ali i Proizvodnog strojarstva, kontinuirana modernizacija postojećih studijskih programa te pretvaranje grada Šibenika u središte znanosti i visokog obrazovanja – pojašnjava.

Veleučilište je ove godine startalo s dva nova studijska programa, odnosno sa stručnim studijem Poslovne informatike i specijalističkim Upravnim studijem

– Oba studija pokazali su se kao pun pogodak, pogotovo specijalistički Upravni studij gdje je interes bio četiri puta veći u odnosu na predviđenih 40 upisnih mjesta. Sestrinstvo ide po planu, elaborat je u visokom stupnju izrađenosti, nadam se da će sredinom iduće godine sve biti spremno za akreditaciju, tako da je realno da prve studente upišemo u akademskoj godini 2021/2022. – govori nam.

Pojasnio je i kako će uskladiti svoje nove obveze dekana, s obzirom da je nositelj čak pet predmeta.

– Dužnost dekana je velika čast, ali i odgovornost. Kad ste dekan, ne postoji radno vrijeme, već morate biti spremni 24 sata dnevno. Srećom, volim raditi tako da ću nastojati da pored dekanskih obaveza ostavim ipak vremena za nastavu i znanstveni rad, tim više što sljedeće godine planiram izdati znanstvenu monografiju Arbitraža između Hrvatske i Slovenije – anatomija jedne neuspjele prijevare – pojašnjava.

Dekan Runjić, kao i njegov prethodnik, a današnji ministar Uprave, Ivan Malenica, nastavlja u istom tonu i ‘grabi’ s veleučilišta prema Sveučilištu.

Istaknuo bih da Sveučilište ne bi trebalo biti cilj nego posljedica kvalitetnoga rada na Veleučilištu. Naime, najveća snaga i kapital Veleučilišta su ljudi. Do kraja svoga mandata očekujem da se broj doktora znanosti na VUŠ-u udvostruči, tako da ih bude oko deset, a možda čak i više. Na taj način Veleučilište će se isprofilirati u respektabilno znanstveno-nastavno središte čiji će dragocjeni intelektualni kapital biti kamen temeljac za osnivanje šibenskog Sveučilišta – zaključuje Runjić.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.