Centar za socijalnu inkluziju u novom projektu: ‘Želimo ranjivim skupinama omogućiti lakše uključivanje na tržište rada’

Pratite nas i na društvenim mrežama:

‘Želimo izjednačiti mogućnost za sve ljude koji su na tržištu rada, a možda imaju neke smanjene mogućnosti za zapošljavanje. Želimo planirati i provoditi neke aktivnosti usmjerene na povećanju stope zaposlenosti općenito u našem društvu, a pogotovo pripadnicima ranjivih skupina. Želimo im pomoći odnosno kreirati neke inovativne programe kako bi se oni lakše uključili u tržište rada’, izjavila je na današnjoj konferenciji za medije Marijana Mijat, voditeljica projekta ‘Razvoj klubova za zapošljavanje na području Šibensko-kninske županije’.

Riječ je o projektu vrijednom nešto više od 950 tisuća kuna financiranom iz Europskog socijalnog fonda, a trajat će dvije i pol godine.

Glavni cilj projekta je povećati zaposlenost ranjivih skupina na području naše županije te će također će omogućiti provedbu istraživanja potreba učenika srednjih škola kao i  njihovo informiranje te obogaćivanje nastavnog programa.Ukupno 50 pripadnika ranjivih skupina, odnosno dugotrajno nezaposlene osobe s invaliditetom, branitelji, žene, mladi i osobe starije od 50 godina kao i 200 učenika osnovnih i srednjih škola, odabrani su kao ciljane skupine tog projekta.

– Voljela bih da se provede i da se pokrene projekt. Isto tako, voljela bih da se opet zaposlim kao i što su me prvi put zaposlili u fotokopirnici. Već sam radila, ali zbog financija fotokopirnica se morala zatvoriti pa me nisu imali više s čim platiti – kazala je 29-godišnja Dragana Radovančić, korisnica Inkluzije već skoro 10 godina.Inače, projekt je pokrenut kroz natječaj ‘Lokalne inicijative za razvoj zapošljavanja – faza tri’ i nastavak je dugoročne partnerske suradnje brojnih državnih, javnih, lokalnih, nevladinih i strukovnih organizacija na županijskoj razini.

– Što se tiče učenika osnovnih i srednjih škola utvrdili smo da postoji mali nesklad između onog što oni očekuju i onog što se zapravo događa na tržištu rada, pa stoga pokušavamo ovim projektom doći do toga da pružimo više informacija samim učenicima, a i od njih da dobijemo više informacija odnosno što oni očekuju i što bi oni htjeli – ispričala je Mijat.

Također, voditeljica projekta istaknula je i dosadašnji uspjeh otprije provedenog projekta kojim je, kroz tri ciklusa, ukupno 25 osoba s intelektualnim poteškoćama osnaženo odnosno lakše su se mogli snaći na tržištu rada, a njih petero je uspješno zaposleno.

Partneri projekta su HZZ Područni ured Šibenik, Centar za socijalnu inkluziju Šibenik, Industrijsko-obrtnička škola, Srednja škola Lovre Montija Knin te Medicinska škola Šibenik.


Pratite nas i na društvenim mrežama: