Više

    Dobitnik stipendije Raise the Bar

    Ante ima tek 19 godina, a na kulinarskoj sceni ime je za koje se zna: ‘Ovo je posao s puno odricanja, ali isplati se’

     

    Ante Kapović kuhanje i hranu oduvijek je volio, no profesionalni kuhar odlučio je postati kad je prvi put kročio u kuhinju restorana Pelegrini. Tamo je vidio što je prava strast, a danas se ovaj 19-godišnjak uspješno penje na kulinarskoj sceni. Mladi šibenski kuhar nedavno je dobio stipendiju projekta Raise the Bar koja će mu omogućiti da svoje kulinarsko umijeće dodatno usavrši na jednom od renomiranih svjetskih učilišta, a trenutno radi u restoranu Fešta na otoku Žutu.

    – Velika je stvar što u gradu imamo restoran kao što je Pelegrini jer to Šibenik ucrtava na gastronomsku mapu Hrvatske. To je mjesto gdje kuhari, posebno mladi, mogu puno toga naučiti, nesebično dijele svoje znanje i strast prema ovom poslu. Posljednjih godina Šibenik je iznjedrio dosta dobrih kuhara. Možemo li reći da je Šibenik mali grad velikih kuhara? Pa rekao bih da je Šibenik mali grad velikih ljudi koji svakodnevno postižu rezultate na svim poljima i to je svima nama na ponos i vrijedno pohvale- priča nam mladi kuhar.

    Stipendija Raise the Bar puno znači za mlade kuhare, a Ante se za nju prijavio krajem prošle godine. Nakon prvog kruga odabira, pristupio tehničkom testiranju pred žirijem čiji su članovi renomirani stručnjaci iz regije. Chefovi Igor Gudac, Marko Gajski, Bruno Vokal, Tomaž Kavčič i Nihad Mameledžija te najbolji hrvatski sommelier i suvlasnik Noela Ivan Jug, Antu su odabrali kao jednog od četiri stipendista koji su se istaknuli svojim tehničkim znanjem. Još uvijek ne zna na kojem će sveučilištu imati obuku, ali na tome se aktivno radi.

    – Trenutno smo u fazi konzultacija sa chefovima i gospodom iz Raise the Bara koji će nam pomoći da odlučimo što je najbolje za nas. Meni osobno stipendija iznimno laska jer sam dobio priznanje za svoj rad i trud, a isto tako dobio sam jedinstvenu priliku za školovanje na  najboljim svjetskim institutima koja u našem svijetu jako puno znači. Konkurencija je bila iznimno jaka, najbolji mladi kuhari u našoj regiji koji su prije svega veliki i prekrasni ljudi. Osim mene, stipendije su dobili Monika Gubić koja će ovo ljeto raditi u Šibeniku u restoranu Pelegrini, mladi svestrani kuhar Rok Smonkar koji je ujedno somelier, somelier za pivo te barista, te mlada energična i ambiciozna slastičarka Marija Prša. Ovim putem još jednom im čestitam i uistinu sam sretan što sam mogao dijeliti pozornicu i razgovarati sa tako mladim ambicioznim i pametnim ljudima – priča nam.
    Ambicije za otvaranjem vlastitog restorana postoje, ne ide korak po korak.
    – Ova stipendija mi je dala dodatni vjetar u leđa i plan mi je napredovati što više.  Ovo je jedan predivan posao, no morate shvatiti da takav može biti samo uz veliko odricanje i zalaganje. Jako puno vremena ćete se namučiti i naraditi, neće biti lako. Radit ćete kada svi drugi odmaraju, međutim nakon žrtve će vam doći i nagrada. Ipak, najvažnije je uvijek ostati skroman. Ovaj posao se radi srcem i samo tako možete opstati u ovom svijetu – kaže nam za kraj.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Objavljeni detalji slavljeničke turneje Bijelog dugmeta: Evo kada...

    Bijelo dugme, jedan od najvećih rock and roll sastava s područja bivše Jugoslavije, ove i iduće godine slavi 50. rođendan dugoočekivanom turnejom nazvanom “Doživjeti...

    Prominjani u pripremama za tradicionalne 67. Prominske igre...

    Prominske igre – tradicionalna kulturno-sportska manifestacija kojom Prominjani njeguju tradiciju svojim predaka i čuvaju od zaborava običaje i navike svojih starih, koji su svake...

    Beogradski Proto Tip stiže u Šibeniku, a za...

    U sklopu glazbenog programa 'Nevidljiva scena' u subotu, 27. travnja u 21.30 sati u klubu Azimut, koncert će održati beogradski bend Proto Tip kojeg...

    ‘Flora Dalmatica’: Za vikend akcija čišćenja, izrada hotela...

    Treću godinu zaredom, u okviru programa festivala prirode 'Flora Dalmatica' nastavlja se radionica čišćenja i uređenja zelene površine ispod vanjskog igrališta OŠ 'Juraj Dalmatinac'...

    NAJNOVIJE

    Objavljeni detalji slavljeničke turneje Bijelog dugmeta: Evo kada će biti prvi koncert u Hrvatskoj

    Bijelo dugme, jedan od najvećih rock and roll sastava s područja bivše Jugoslavije, ove i iduće godine slavi 50. rođendan dugoočekivanom turnejom nazvanom “Doživjeti...

    Prominjani u pripremama za tradicionalne 67. Prominske igre u Oklaju

    Prominske igre – tradicionalna kulturno-sportska manifestacija kojom Prominjani njeguju tradiciju svojim predaka i čuvaju od zaborava običaje i navike svojih starih, koji su svake...

    Beogradski Proto Tip stiže u Šibeniku, a za sve je ‘kriva’ Nevidljiva scena

    U sklopu glazbenog programa 'Nevidljiva scena' u subotu, 27. travnja u 21.30 sati u klubu Azimut, koncert će održati beogradski bend Proto Tip kojeg...

    ‘Flora Dalmatica’: Za vikend akcija čišćenja, izrada hotela za kukce, sajam razmjene bilja i predstavljanje prve ‘Biljkoteke’

    Treću godinu zaredom, u okviru programa festivala prirode 'Flora Dalmatica' nastavlja se radionica čišćenja i uređenja zelene površine ispod vanjskog igrališta OŠ 'Juraj Dalmatinac'...