Opcija koju je Varaždin iskoristio

Adventske kućice postavljene u Dragi mogle bi spasiti lokalne poljoprivrednike

Trgovine na tržnici dobile su dozvole za rad i prodaju, no brojni OPG-ovci na svoje štandove ne smiju dovoziti i nuditi domaće voće i povrće. Na taj način ljudi su opet upućeni u trgovačke centre i šaroliku ponudu zelenja i voća uvezenih iz nekih žarišta koronavirusa.

I dok entuzijasti na Facebooku formiraju grupu ‘Online šibenska pijaca’, nekoliko adventskih kućica Grada Šibenika leži u nekom skladištu i čeka neki novi sajam. Do sada još nitko od odgovornih nije ispitao mogućnost u kojoj bi upravo te kućice mogle biti ključ opstanka za nekoliko lokalnih poljoprivrednika. Značilo bi to puno i za građane kojima trgovački centri nisu lako dostupni i koji bi danas rado kupovali domaće te podržali naše OPG-ove.

Varaždin danas postavlja deset takvih kućica na svojoj tržnici i iz njih će omogućiti prodaju voća, povrća i sadnica. Grad Šibenik ima pet adventskih kućica uskladištenih u ‘narančastoj zgradi’ TEF-a i spreman ih je ponuditi Tržnicama Šibenik.

– U vezi s planovima nacionalnog Kriznog stožera o mogućnosti otvaranja ‘drive in tržnica’ mi smo uputili upit Tržnicama Šibenik i po njihovom odgovoru naša tržnica nije pogodne konfiguracije na kojoj bi to bilo izvedivo. Postoji mogućnost na jednom dijelu, a Grad je spreman posuditi adventske kućice ukoliko takvu opciju prodaje dozvoli Stožer civilne zaštite RH – kazao nam je Danijel Mileta, načelnik šibenskog Stožera.

Kućice bi mogle biti postavljene, primjerice, na prostor parkirališta u Dragi gdje se u prosincu prodaju božićna drvca i iz njih bi prodaju po dnevnom rasporedu moglo obavljati više OPG-ova, no takva opcije za sada nije dogovorena. Mišljenja smo da ni ovaj put, toplu vodu ne treba izmišljati…

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.