U gradskoj četvrti Meterize uskoro će biti otvorena druga craft pivovara u Šibeniku, jednostavno nazvana 022. Unajmljeni prostor veličine 105 četvornih metara opremljen je svom neophodnom opremom, čeka se još samo plomba Zavoda za mjeriteljstvo na bačvama i šibenski trojac, Vedran Škugor i braća blizanci Mate i Nikola Bilušić, mogu početi kuhati.
Prve količine njihovog piva u šibenske kafićem trebale bi stići najkasnije do 1. prosinca ove godine. Bit će to pivo stila California Common čiju su recepturu razvijali gotovo godinu dana i za to vrijeme isprobali deset varijanti, piše portal pivnica.net.
– Mislili smo da smo prvi s tom idejom, ali nas je ipak Garden prestigao, kaže Vedran Škugor, direktor pivovare, zadužen za financije i papirologiju, inače diplomirani inženjer prometa.
Pivo će biti punjeno u smeđe ale boca od 0,5 i 0,33 l, klasične kao i u većine malih pivara. Kapacitet proizvodnje u početku će biti 3600 litara mjesečno. Do ljeta planiraju nabaviti još barem jedan, a možda i dva manja fermentora od po 500 litara za nove vrste, vjerojatno American Brown Ale i Imperial Red Ale.
Vedran, Mate i Nikola vole svoj grad, i s puno ljubavi govore o Šibeniku i cijeloj županiji ističući dva nacionalna parka, nebrojeno kulturnih znamenitosti, neslućene iskorištene i neiskorištene turističke potencijale. Zato su pivovaru nazvala pozivnim brojem za Šibensko-kninsku županiju.
– A i naše prvo pivo nazvali smo brojem koji ima veze sa Šibenikom – 1066. To je godina prvog spomena grada, najstarijeg hrvatskog samorodnog grada na Jadranu. U jednom dokumentu, na Božić, spominje ga najmoćniji hrvatski kralj Petar Krešimir IV. Drugi razlog zašto smo pivo nazvali brojkom je taj što nitko u Hrvatskoj do sada svoju pivovaru i pivo nije nazvao samo brojkama. Eto, da ne budemo nečija kopija. Malo originalnosti ne škodi”, objašnjava Vedran.
– Obzirom na ime pivovare, ali i ime piva, ponajprije se baziramo na tržište Šibenika i okolice. Ali to ne znači da ćemo zanemariti i ostali dio Hrvatske. Dapače, već imamo dosta dogovorenih kafića izvan Šibenika, kaže.
Do sada su u pivovaru uložili 100 tisuća kuna vlastitog novca i 150 tisuća kuna kredita Hrvatske agencije za malo gospodarstvo i investicije, a ulaganja do početka prodaje piva bit će još. Iako su zbog birokracije i papirologije skoro na rubu živaca projekt uspješno i polako privode kraju jer su dobili dosta savjeta od drugih kolega pivara, tako da im je spašeno puno dragocjenog vremena.
Cijeli članak pročitajte na pivnica.net.