FOTO U Muzeju otvorena izložba o utvrdama na rijeci Krki

U povodu Međunarodnog dana arhiva u izložbenom prostoru Muzeja grada Šibenika otvorena je izložba Srednjovjekovne utvrde na rijeci Krki u svjetlu arheoloških i arhivskih istraživanja.

Izložba je rezultat projekta ‘Identifikacija, evidentiranje i digitalizacija arhivskog gradiva o rijeci Krki i njezinom porječju’ koji zajednički provode Javna ustanova ‘Nacionalni parka Krka’ i Državni arhiv u Šibeniku.

– Niti jedna od četiriju rijeka u Dalmaciji nema toliko utvrda na svojim obalama koliko ih ima Krka: duž čitava njezina toka, od izvora do ušća, nalaze se brojna utvrđenja ili fortifikacije. Srednjovjekovni utvrđeni gradovi – kamene utvrde – bili su u posjedu hrvatskih velikaških obitelji. Osim što su imale obrambenu funkciju, neke od tih utvrda bile su i jezgre naselja – moglo se čuti na izložbi od kustosa Joška Zaninovića iz NP Krka.

Na izložbi su obrađene srednjovjekovne utvrde u obuhvatu Nacionalnog parka Krka na kojima je Javna ustanova Nacionalni Park Krka tijekom proteklih godina sustavno provodila arheološka istraživanja, arhitektonska i geodetska snimanja te konzervatorske radove. Saznanja o životu na rijeci Krki i njezinim tvrdim gradovima u kasnom srednjem vijeku upotpunjuju dragocjeni podatci iz različitih povijesnih izvora.

a

Velikaška obitelj Šubić sagradila je utvrde Trošenj-grad (Čučevo) i Rogovo na desnoj obali Krke, dok su utvrde na lijevoj obali rijeke – Nečven, Bogočin i Kamičak – bile u posjedu drugih obitelji: Nelipića, Martinušića, Bogetića, Utješinovića i Mišljenovića. Nelipići su posjedovali i najljepšu među utvrdama, Ključicu, podignutu nad kanjonom rijeke Čikole.

a1

a3

Obilježavanjem Međunarodnog dana arhiva hrvatska arhivska zajednica želi produbiti svijest javnosti o vrijednosti arhivskoga gradiva kao spomeničkog blaga. Hrvatski arhivi u povodu toga dana priređuju izložbe i organiziraju predavanja, radionice, promocije knjiga, stručne skupove i druge promotivne događaje, kako u svom prostoru, tako i u drugim ustanovama, promičući tako multikulturni pristup nacionalnoj povijesti i kulturi, naglašavajući pritom važnost zaštite pisane kulturne baštine.

a6

a7

a9

a11

a14

Izložba će biti otvorena do 14. lipnja.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.