'Novo normalno'

U Šibeniku započeo 11. skup muzejskih pedagoga Hrvatske

U Interpretacijskom centru katedrale sv. Jakova Civitas Sacra otvoren je danas 11. skup muzejskih pedagoga Hrvatske s međunarodnim sudjelovanjem. Pod nazivom ‘Novo normalno’ muzejska edukacija organizira se s ciljem stručnog okupljanja, raspravljanja o profesionalnim izazovima i adekvatnim odgovorima na njih, u skladu s vremenom i okolnostima pandemije koronavirusa. Otvorenju skupa nazočio je i zamjenik gradonačelnika Paško Rakić.

– Jedan od najznačajnijih urbanih identiteta svakog grada je kultura, zbog čega Grad Šibenik posebnu pažnju posvećuje svojim kulturnim institucijama. Jedna od stožernih kulturnih, znanstvenih i obrazovnih institucija našeg grada svakako je muzej grada Šibenika. U situaciji epidemije koronavirusa, odnosno „novog normalnog“ što je i tema vašeg skupa, šibenski Muzej izuzetno se dobro snašao. Koristim stoga priliku da još jednom pohvalim sjajnu komunikaciju i interakciju s građanima koju su ostvarili u novonastalim uvjetima. Vjerujem kako ćete tijekom ovog skupa iznjedriti nove ideje i rješenja kako biste muzejske ustanove i njihov rad približili široj publici – poručio je dogradonačelnik Rakić.

Uvodni govor održala je i predsjednica HMD-a te muzejska savjetnica Vlasta Krklec.

– Ovaj skup muzejskih pedagoga dokazuje koliko su muzejska pedagogija i edukacija važne, jer upravo u ovakvim situacijama pokazalo se da su muzejski pedagozi ti koji su prvi „raskrčili“ taj put prema ulici, koji su pokazali da znaju i mogu te su otkrili neke nove metode. Upravo zbog toga smo se odlučili na ova izlaganja gdje ćemo čuti brojna iskustva iz naše hrvatske muzejske prakse, i iz Šibenika otići s nekim novim idejama i rješenjima – poručila je Krklec.

Okupljene je pozdravio i ravnatelj Muzeja grada Šibenika Željko Krnčević.

– Izuzetno se veselim ovom skupu koji se održava u Šibeniku, u suradnji HMD-a i Muzeja grada Šibenika, a uz potporu Grada Šibenika. U mojoj četrdesetogodišnjoj karijeri postalo mi je jasno da je u našem muzejskom poslanju važna svaka kockica u predivnom mozaiku koji se zove – muzejska djelatnost. Ovo je raznovrstan posao i zato ga trebamo obavljati zajedno, da ga očuvamo generacijama koje dolaze i da im sačuvamo povijest – rekao je ravnatelj Krnčević

Skup će trajati do 25. rujna a održavat će se u Interpretacijskom centru katedrale sv. Jakova, Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić te Memorijalnom centru Faust Vrančić’.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.