Paella je jedno od najpoznatijih španjolskih jela te gotovo svaka obitelj ima neki svoj omiljeni recept. Naziv paella dolazi od riječi tava za prženje u kojoj se priprema. Uz rižu, paella sadrži razno povrće, meso te morske plodove
Ako niste znali, Espana dolazi od riječi Ispania što u prijevodu znači zemlja zečeva.
Iako postoji bezbroj verzija paelle, mi vam donosimo najpopularniju:
• 1 veća glavica luka
• 50 ml maslinovog ulja
• 4 češnja češnjaka
• 1 chorizo kobasica
• 3 rajčice
• 1 paprika
• 1/2 žličice šafrana
• 200 g piletine na kockice
• 250 g kozica, očišćene
• 200 g škampa ili cijelih kozica
• 150 g graška
• 200 g riže za paellu (kratko zrno)
• 500-700 ml povrtnog temeljca (može i pileći)
• sol, papar, mljevena paprika
1. U loncu ugrijte temeljac te mu dodajte šafran. Rajčice i papriku operite, posušite te izrežite na komadiće.
2. U široj tavi na malo maslinovog ulja prepržite chorizo kobasicu iskidanu na fete. Izvadite iz tave te dodajte usitnjen luk. Dinstajte na srednje jakoj vatri dok ne postane staklast, oko 5 minuta. Dodajte usitnjen češnjak te piletinu.
3. Kad se piletina zapekla sa svih stana dodajte usitnjenu rajčicu i papriku te očišćene kozice. Začinite sa soli, paprom i mljevenom paprikom. Pirjajte par minuta pa dodajte grašak i rižu, rasporedite po cijeloj tavi i sve podlijte temeljcem. Cijelo vrijeme miješajte te dolijevajte temeljac po potrebi.
4. Nakon 15-ak minuta dodajte cijele škampe ili kozice te po potrebi još temeljca. Poklopite i kuhajte još 7-10 minuta.
5. Na kraju umiješajte chorizo preprženu kobasicu te kratko promiješajte.
6. Paella je gotova.
Recept možete pronaći i na web stranici EUROPE DIRECT Šibensko-kninske županije i Bake me blogu.