Više

    Povodom tjedna Europske hrane

    Treći dan Europskog tjedna u suradnji s Ninom Mrvicom donosi vam recept za paellu

     

    Paella je jedno od najpoznatijih španjolskih jela te gotovo svaka obitelj ima neki svoj omiljeni recept. Naziv paella dolazi od riječi tava za prženje u kojoj se priprema. Uz rižu, paella sadrži razno povrće, meso te morske plodove

    Ako niste znali, Espana dolazi od riječi Ispania što u prijevodu znači zemlja zečeva.
    Iako postoji bezbroj verzija paelle, mi vam donosimo najpopularniju:
    • 1 veća glavica luka
    • 50 ml maslinovog ulja
    • 4 češnja češnjaka
    • 1 chorizo kobasica
    • 3 rajčice
    • 1 paprika
    • 1/2 žličice šafrana
    • 200 g piletine na kockice
    • 250 g kozica, očišćene
    • 200 g škampa ili cijelih kozica
    • 150 g graška
    • 200 g riže za paellu (kratko zrno)
    • 500-700 ml povrtnog temeljca (može i pileći)
    • sol, papar, mljevena paprika
    1. U loncu ugrijte temeljac te mu dodajte šafran. Rajčice i papriku operite, posušite te izrežite na komadiće.
    2. U široj tavi na malo maslinovog ulja prepržite chorizo kobasicu iskidanu na fete. Izvadite iz tave te dodajte usitnjen luk. Dinstajte na srednje jakoj vatri dok ne postane staklast, oko 5 minuta. Dodajte usitnjen češnjak te piletinu.
    3. Kad se piletina zapekla sa svih stana dodajte usitnjenu rajčicu i papriku te očišćene kozice. Začinite sa soli, paprom i mljevenom paprikom. Pirjajte par minuta pa dodajte grašak i rižu, rasporedite po cijeloj tavi i sve podlijte temeljcem. Cijelo vrijeme miješajte te dolijevajte temeljac po potrebi.
    4. Nakon 15-ak minuta dodajte cijele škampe ili kozice te po potrebi još temeljca. Poklopite i kuhajte još 7-10 minuta.
    5. Na kraju umiješajte chorizo preprženu kobasicu te kratko promiješajte.
    6. Paella je gotova.
    Recept možete pronaći i na web stranici EUROPE DIRECT Šibensko-kninske županije i Bake me blogu.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    U Katoličkoj školi Šibenik u subotu, 27. travnja...

    Biskupijski susret mladih bit će održan u subotu, 27. travnja u 9 sati u prostorima Katoličke škole u Šibeniku pod geslom 'Raduj se za...

    Gradu Drnišu odobren projekt SUSTOUR

    Projekt SUSTOUR – 'Sustainable tourism for local development', koji je Grad Drniš kao vodeći partner prijavio na 1. poziv u okviru programa Interreg VI-A...

    Gradu Šibeniku ponovno uručen certifikat ‘Grad za mlade’

    Grad Šibenik će i u narednom razdoblju, odnosno od 2024. do 2027., nositi prestižni certifikat 'Grad za mlade', a jučer je u Zagrebu održana...

    Delegacija iz Albanije posjetila zonu Podi, CGO Bikarac...

    Izaslanstvo albanskog grada Pogradeca na čelu s gradonačelnikom Ilirijem Xhakollijem, koje od srijedi boravi u službenom posjetu gradu Šibeniku, obišlo je danas Poduzetničku zonu...

    NAJNOVIJE

    U Katoličkoj školi Šibenik u subotu, 27. travnja Biskupijski susret mladih

    Biskupijski susret mladih bit će održan u subotu, 27. travnja u 9 sati u prostorima Katoličke škole u Šibeniku pod geslom 'Raduj se za...

    Gradu Drnišu odobren projekt SUSTOUR

    Projekt SUSTOUR – 'Sustainable tourism for local development', koji je Grad Drniš kao vodeći partner prijavio na 1. poziv u okviru programa Interreg VI-A...

    Gradu Šibeniku ponovno uručen certifikat ‘Grad za mlade’

    Grad Šibenik će i u narednom razdoblju, odnosno od 2024. do 2027., nositi prestižni certifikat 'Grad za mlade', a jučer je u Zagrebu održana...

    Delegacija iz Albanije posjetila zonu Podi, CGO Bikarac i Centar za nove tehnologije Trokut

    Izaslanstvo albanskog grada Pogradeca na čelu s gradonačelnikom Ilirijem Xhakollijem, koje od srijedi boravi u službenom posjetu gradu Šibeniku, obišlo je danas Poduzetničku zonu...