Neka mu je sretan!

Špiro Guberina danas slavi 87. rođendan

Arhiva
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Špiro Guberina rođen je u Šibeniku 1. ožujka 1933. godine. Još u gimnazijskim danima nastupao je kao kazališni amater u komedijama i operetama šibenskog Narodnog kazališta. Na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu diplomirao je 1958. godine i godinu poslije postao je član Drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Usprkos odlasku u mirovinu 1999. godine, tom je ansamblu ostao vjeran do današnjeg dana, više od pet desetljeća nastupajući u njegovim repertoarnim predstavama.

Prvim nastupom u Drami HNK u predstavi Kavkaski krug kredom Bertolta Brechta u režiji Bojana Stupice, započeta je jedna velika glumačka karijera za vrijeme koje je Špiro Guberina ostvario više stotina kazališnih, televizijskih i filmskih uloga. Stvorio je nebrojene slojevite i nezaboravne likove i godinama je plodno surađivao s redateljima poput Božidara Violića, Georgija Para, Koste Spaića, Tomislava Durbešića, Joška Juvančića, Petra Šarčevića, Ivice Kunčevića, Marina Carića i mnogih drugih.

Zapamćeni su njegovi nastupi na Dubrovačkim ljetnim igrama i Splitskome ljetu. Antologijske uloge ostvario je u kazališnim djelima Ive Brešana kao što su Mačak, Tica, Šimurina, Blažek, Mate Lokas, Marina Držića – Zlatikum, Grižula, Maro, Sadi, Tripče, Bokčilo, Ugo Tudešak, Ranka Marinkovića – Čovjek, Don Juan, Don Florio, Jacobson, Sganarelle, Tonko Jankin, Krele, Pijanac, Doušnik.

Špiro Guberina stekao je veliku popularnost televizijskim ulogama Strikana u Velom mistu Miljenka Smoje, Divca u Prosjacima i sinovima Ivana Raosa, Očenašeka u Dnevniku Očenašeka Vjekoslava Majera, Bepa u Starcima Antuna Šoljana i drugima.

Godine 1997. Špiro Guberina osnovao je privatno kazalište pod nazivom Mali hrvatski teatar Kiklop. Vezanost za stvaralaštvo Ranka Marinkovića potvrđena je kroz repertoar Kiklopa u izvedbama dramatizacija Marinkovićevih djela Never more, Ruke i predstave Glasovita brijačnica kod Trimalhiona, nastale prema likovima i motivima nekoliko djela Ranka Marinkovića kao što su Zagrljaj, Zajednička kupka, Pustinja , Kiklop i Mislioc nad osam grobova.


Pratite nas i na društvenim mrežama: