Veliko priznanje za Grad

Šibenik najbolji veliki grad za život: ‘Stvaramo uvjete za poticajno odrastanje i perspektivnu budućnost mladih’

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Grad Šibenik proglašen je danas najboljim velikom gradom u kategoriji obrazovanje, mladi, demografija i socijalna politika u 2020. godini te u završnici izbora pobijedio  gradove Bjelovar, Čakovec, Pazin i Veliku Goricu.

Pobjedu je Šibenik  odnio, između ostalog, i zbog toga što se nalazi u top 10 gradova po broju odgojitelja u vrtićima, u top 5 po broju učitelja (9,6 učenika po učitelju) i po iznosu porodiljne naknade po novorođenom djetetu, a nalazi se i  u top 15 gradova u Hrvatskoj po broju visokoobrazovanih stanovnika.

– Veliko je ovo priznanje za naš grad i sve što činimo kako bi poboljšali život u Šibeniku. Ova nagrada dodatna je potvrda da se naš grad razvio u perspektivnu životnu i radnu sredinu te da provedbom brojnih projekata unaprjeđujemo standard života naših sugrađana vodeći pri tome posebnu pažnju na našu mladost – njihovo obrazovanje, zdravo i poticajno odrastanje te stvaranje uvjeta za perspektivnu budućnost – poručio je ovom prilikom gradonačelnik Željko Burić.

Grad je još 2018. povećao novčanu pomoć roditeljima za prvorođeno dijete s 1.200 na 1.500 kuna te za drugorođeno dijete s 1.400 kuna na 2.000 kuna. Za trećerođeno i svako daljnje dijete roditelji ostvaruju novčanu pomoć od 21.000 kuna, a važno je i napomenuti  kako Šibenik ima i vrlo jednostavne kriterije za ostvarivanje prava na novčanu pomoć roditeljima novorođenih mališana. Osnivač i dvije predškolske ustanove – DV Šibenska maslina i DV Smilje, te sufinancira boravak djece u pet predškolskih ustanova drugih osnivača. U pedagoškoj 2019.-2020. Grad Šibenik je podignuo i visinu iznosa mjesečnog sufinanciranja djece upisane u privatne vrtiće sa po djetetu dosadašnjih 700 na 900 kuna. Sudjelovanje roditelja u cijeni programa predškolskog odgoja i obrazovanja u Šibeniku je među najnižima u RH, a umanjuje se i sudjelovanje u cijeni programa za roditelje s dvoje i više djece.

– Zahvaljujući ostvarenim bespovratnim sredstvima fondova i nadležnih ministarstava, ali i značajnim ulaganjima od strane Grada, u predškolskom odgoju realiziran i niz infrastrukturnih projekata. Nedavno smo završili radove na energetskoj obnovi čak četiri vrtića, a u tijeku je izrada projektne dokumentacije za izgradnju novog dječjeg vrtića u gradskoj četvrti Crnica – kazali su iz Grada.

U skladu s izazovima tekuće školske godine, Grad Šibenik se aktivno uključio u organizaciju rada i pružanje dodatne pomoći školama i učenicima, pa su tako učenicima i učenicama viših razreda osnovnih škola nabavljene su  zaštitne maske. Također, predviđena su dodatna financijska sredstva za higijenu, čišćenje i dezinfekciju školskih objekata. Osigurana su i sredstva za dodatne autobuse u prijevozu učenika autobusima tijekom epidemije koronavirusa po iskazanim potrebama pojedinih škola, a u dvije osnovne škole čiji je osnivač Grad organizira se i produženi boravak za  polaznike 1. i  2. razreda.

– Uz aktivnosti specifične za ovogodišnju epidemiološku situaciju, Grad Šibenik i ove školske godine nastavlja s projektima kojima omogućava lakše školovanje svima kojima je to potrebno i kvalitetno svladavanje nastavnog gradiva . Osigurana su sredstva za 35 pomoćnika u nastavi te u tri šibenske škole produženi boravak u četiri razredna odjeljenja. Svim korisnicima prava na dječji doplatak Grad je omogućio sufinanciranje radnih bilježnica i drugog obrazovnog materijala za što je u proračunu predviđeno 250 tisuća kuna – priopćili su iz Grada te dodali kako je djeci u riziku od siromaštva osigurana  besplatna školska prehrana, a svi šibenski osnovci kroz projekt ‘Školska shema’ dobivaju i jedan voćni i mliječni obrok na tjedan.

U suradnji Grada Šibenika sa Sveučilištem u Zagrebu osnovan je i prvi sveučilišni studij u Šibeniku – Studij  energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora. Nositelji obrazovnog programa su ugledni hrvatski fakulteti  FER i FSB, a za opremanje studijskih prostora Grad je uložio 10 milijuna kuna, a održavanje nastavnog procesa godišnje financira s 2,7 milijuna kuna. U suradnji s Veleučilištem u Šibeniku, ostvareno je  80 milijuna kuna europskog novca za izgradnju novog studentskog doma.

– Grad Šibenik ukupno stipendira 48 studenata. Iznos stipendije je 700 kuna, za što je u  proračunu Grada osigurano 400 tisuća kuna. Stipendiranjem uspješnih studenata potiče se njihova izvrsnost, dok se stipendiranjem studenata prema kriteriju socijalnog statusa nastoji olakšati stjecanje diplome mladima koji dolaze iz obitelji slabijeg imovinskog statusa – poručili su.

Također je važno napomenuti kako je krajem rujna u Šibeniku je otvoren moderno opremljen Inkubator za nove tehnologije ‘Trokut’ koji će, osim prostora i opreme, stanarima i korisnicima pružati i mogućnost kontinuirane edukacije i umrežavanja kroz zajedničke projekte, konferencije i programe, a koji će biti realizirani s partnerima  kao što su Veleučilište u Šibeniku, Microsoft Hrvatska, Erricsson Nikola Tesla, Algebra, In 2 grupa i Lemax.

Proglašenje i dodjela priznanja najuspješnijim gradovima i najboljim EU projektima održana je u Zagrebu u hotelu Hilton Garden Inn, a na svečanosti je proglašeno ukupno devet najboljih gradova u konkurencijama kvalitete života, obrazovanja i demografije te gospodarstva, kao i najbolji grad u povlačenju novca iz fondova EU. Riječ je o trećem izboru najboljih gradova u organizaciji Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.