Nezadovoljni obvezom nošenja maski

Kulminirao sukob roditelja i ravnatelja OŠ Tin Ujević: Nasilno ušli u školu, a policiji ‘prodali priču’ o druženju

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 • 49
 •  
 •  
 •  
 •  
  49
  Shares

Roditelji djece koja pohađaju Osnovnu školu Tin Ujević od ponedjeljka se okupljaju ispred škole, a u utorak su nasilno i ušli u prostorije škole kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo zbog obveze nošenja maski u učionicama. Naime, situacija je tog dana kulminirala do te mjere da je ravnatelj OŠ Tin Ujević, Vladimir Braica, pozvao policiju. Međutim, roditelji prosvjednici nastavili su sa svojim okupljanjima i jučer navečer, a kad su za prosvjede doznali i novinari, roditelji-prosvjednici su ih potjerali tvrdnjama da je to njihov ‘privatan skup’ – zanimljivo, na dvorištu škole koje je javna površina.

– Prosvjednici su bili u ponedjeljak, utorak i srijedu ispred škole, nakon što su proteklog tjedna objavljene preporuke Ministarstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o načinu izvođenja nastave. Prvo su počeli reagirati na Facebook stranici škole s neumjesnim komentarima i bili su verbalno agresivni. Iza toga su zasuli službeni e-mail škole i moj kao ravnatelja s cirkularnim pismom, tako da sam odgovorio na jednog i ukazao im na mjere koje su nadležni propisali. Međutim, oni su nastavili sa svojim zahtjevima da se ukine obveza nošenja maski u razredima u kojima sjedi po 20 učenika. To je gotovo nemoguće, s obzirom na veličine razreda – kazao je za Šibenski portal ravnatelj Braica.

U ponedjeljak se tako, dodaje Braica, okupila manja grupa roditelja, a u utorak je došlo do inicidenta. Svemu je prethodila i poruka jednog roditelja koja kruži društvenim mrežama i SMS-om, a nezadovoljni roditelji organiziraju se i preko zatvorene Facebook grupe ‘Veliki za male – skinimo maske s dječjih lica’.

‘Osjetio sam se slobodnim da se ovako javim, jer se radi o našoj djeci, a kad je riječ o njima onda je valjda okey. Uvjeti pod kojima nam djeca sjede u učionicama, pod maskama na +25 stupnjeva minimum, bez odmora je nenormalna i neprirodna. Ja sam danas bio u školi i žao mi je da nisam izmjerio temperaturu u učionicama. O ventilaciji da ne govorimo, nema je. Uskoro će i grijanje, pa nema ni otvaranja prozora. Oni udišu CO2 a ne udišu dovoljne količine kisika. Nažalost igramo sa njihovim zdravljem. Danas sam saznao da će i tjelesni raditi pod maskama! Zato, pozivam sve da se sutra nađemo ispred škole u 19 sati. Jedan dio roditelja je već potvrdilo dolazak. Bilo bi super važno da dođemo svi i da čujemo vaša mišljenja’, piše roditelj u poruci koja je odaslana u utorak.

Istog dana roditelji su nasilno ušli u školu, odgurnuli domara i ušli u učionicu na sat hrvatskog jezika te vrijeđali učiteljicu, tvrdi ravnatelj Braica.

– Kad sam vidio da je to ometanje javnog reda i mira, pozvao sam policiju. Mi nemamo nikakve druge mehanizme da se obranimo od takvih situacija, osim da pozovemo policijske službenike i sad smo prisiljeni zaključavati školu. Mislim da smo i jedina škola u Hrvatskoj koja je zaključana, i to ih je očito dodatno motiviralo da organiziraju prosvjed. Ukupno je bilo njih 13 kad je došla policija, a njihova je tvrdnja bila da su se okupili jer se nisu dugo vidjeli i da samo razgovaraju o djeci – riječi su Braice.

Ravnatelj OŠ Tin Ujević slaže se da nije lako raditi i učiti pod maskama i to na temperaturama višim od 30 stupnjeva Celzijevih, ali ponašanje roditelja, dodaje, samo im stvara još veći problem.

– Takvo stanje je neodrživo. Ja ću kontaktirati resorno Ministarstvo i ukazati im na ovaj problem. Pokušao sam razgovarati s roditeljima, ali očito bezuspješno. Oni moraju shvatiti da nisam ja donio tu odluku nego nadležne institucije, a sve s ciljem zaštite zdravlja kako djece, tako i djelatnika škola – poručio je Vladimir Braica.

Naposlijetku, kada su novinari došli na sinoćnje okupljanje u dvorištu škole, roditelji nisu htjeli davati nikakve izjave, a nisu se htjeli ni fotografirati poručujući kako je to njihov privatan skup. Od Marice Kosor, glasnogovornice Policije uprave šibensko-kninske, doznajemo kako su policijski službenici i sinoć došli ispred škole na poziv ravnatelja Braice.

– Dana 9. rujna u 19.09 sati zaprimili smo dojavu ravnatelja škole koji je prijavio više osoba zbog okupljanja ispred škole i njihovog nezadovoljstva obvezom nošenja maski. Izlaskom na teren policijski službenici nisu utvrdili da ljudi nose transparente ili uzvikuju nekakve parole, već su izjavili da su se okupili jer se nisu dugo vidjeli, bez nekakvog posebnog cilja ili namjere – kazala nam je Kosor.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 • 49
 •  
 •  
 •  
 •  
  49
  Shares

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.