Prosinac je jedan od najljepših mjeseci u godini, prepun ljubavi, veselja, druženja, ali i nezaobilaznog darivanja i trošenja. Kako to uobičajeno bude, najviše novca odvojimo za blagdansku trpezu, pa se na gotovo svakom stolu mogu naći bakalar, fritule, orahnjače, pašticada, luganige, tuke i pivci, tipična blagdanska jela. Delicije su to bez kojih ne možemo zamisliti blagdane, a odlučili smo provjeriti što naši sugrađani biraju iz ovogodišnje ponude u ove blagdanske dane te kako koronakriza utječe na raspoloženje građana.
-Pošto smo žena i ja sami, uzea san tuku od dva kila i jednog pivca za lešat. Tako ćemo nas dvoje dva, tri dana proslaviti, jer je omladina svak na svojoj strani, a zbog ovih mjera ne mogu ni doći kod nas. Sutra je bakalar pod obavezno, namače se već, kaže umirovljenik Nikola.
Tuke i pivce građani naručuju po mjesec dana unaprijed, a Nevenka nam kaže kako su ljudi uvijek spremni odvojiti za blagdanski stol bez obzira na trenutnu situaciju.
-Manje je novaca zbog lude situacije ove, a i obitelji imaju manje članova, pa uzmu tučice do tri kilograma. Cijena je 80 kuna po kilu, ali kažem, ljudi valjda u čarapu spreme novce, pa onda imaju za Božić. Ipak je to obiteljski blagdan, moramo imat lipi Božić, pojašnjava Nevenka.
Gužve ne jenjavaju, tuke i pivci nude se na sve strane, a ispred svake mesnice ljudi strpljivo čekaju red. Kupuju povrće i zadnje začine za tradicionalne recepte.
-Mušterije kupuju sve- teletina, junetina, naručuju tuke, i to unaprid. Božić je ipak najlipši blagdan, skupi se obitelj, lipa je to tradicija, kažu nam u mesnici.