Šibenikom zavladao karabinjerski major

Dan kada su prije 102 godine talijanski okupatori raspustili šibensko Općinsko vijeće

Na današnji dan, 7. prosinca 1918. godine, talijanski kontraadmiral Enrico Millo raspušta šibensko Općinsko vijeće i istovremeno imenuje karabinjerskog majora Ramaccinija općinskim komesarom.

Talijanska okupacija Šibenika počela je 6. studenoga 1918. godine,  u poslijepodnevnim satima, kada su u šibensku luku uplovile dvije talijanske topljarke i dva motorna čamca. Prema srdačnom dočeku Šibenčana izgledalo je da dolaze prijatelji.

Odmah sutra dan, 7. studenoga doktor Ivo Krstitelj predao je talijanskom komandantu, u ime Odbora Narodnog vijeća Šibenika, prosvjed protiv iskrcavanja talijanske vojske.

Sjednica Općinskog odbora hitno je sazvana 10. Studenoga, a na njoj je prihvaćen zaključak kojim Šibenik priznaje za vlast jedino Narodno vijeće u Zagrebu i Zemaljsku vladu Dalmacije u Splitu i pridružuje se prosvjedu protiv talijanske okupacije Šibenika.

Već 14. studenoga 1918. u Šibenik je stigao novi komandant talijanske okupacijske vojske kontraadmiral Enrico Millo, koji je Odboru Narodnog vijeća Šibenika priznao potpunu administrativnu vlast. Ali, zakratko.

Oko 400 karabinjera i mornara talijanske okupacijske vojske opkolilo je sjedište Narodnog vijeća, u zgradi hotela Krka, i silom ih istjeralo 20. studenoga 1918. godine. Narodno vijeće preseljeno je u prostorije ‘Sokola’, ali i odatle su 30. studenoga protjerani, a arhiva zaplijenjena.

Dana 12. studenoga 1920. u Rapalu potpisan je ugovor između Države SHS i Italije prema kojem Talijani moraju napustiti Šibenik.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.