Rasprodana SAGINA imovina

Stečaj izbrisao šibensku tvrtku koja je izgradila prve dvije stambene zgrade na Biocima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Unovčenjem stečajne mase i okončanjem završne diobe zaključen je stečaj nad šibenskom tvrtkom SAGA, koja je izgradila prve dvije stambene zgrade na Biocima. Jučerašnjom odlukom Trgovačkog suda u Zadru ta se tvrtka briše iz sudskog registra i prestaje postojati.

Inače, u vrijeme kada je SAGA još poslovala planirali su izgraditi još dvije zgrade na Biocima, no dugovi su im poremetili planove, a upravo na zemljištu koje je preuzelo Ministarstvo financija kao vjerovnik s potraživanjem od pet milijuna kuna, počela je nedavno izgradnja stanova iz programa POS-a.

U stečajnom postupku, koji je 2017. godine zatražila Fina zbog blokade SAGINOG računa od čak 27,5 milijuna kuna, zaključeno je da ‘s obzirom na trenutno stanje imovine i obveza nema nikakvih uvjeta za nastavak daljnjeg poslovanja niti za izradu stečajnog plana’. Stečajna upraviteljica Snježana Drenški sudu je predložila da se nekretnine u vlasništvu SAGE prodaju u stečajnom postupku koji je pokrenut 9. svibnja 2018. godine.

Utvrđeno je da tvrtka ima vrijednu imovinu koju je sudski vještak procijenio na skoro 23 milijuna kuna, a riječ je o stanovima, poslovnim prostorima, kućama, 11 parkirnih mjesta u garaži zgrada te 32 uz zgrade te zemljište u neposrednoj blizini zgrada na Biocima koje je vještak procijenio na 17,1 milijuna kuna.

Čak 28,3 milijuna kuna ostala je dužna šibenska tvrtka SAGA saniranoj Jadranskoj banci. Riječ je o dva dugoročna kredita koja je SAGA podigla prije pet godina za izgradnju prvih dviju zgrada na Biocima nasuprot Vinoplod Vinarije. Banka je potraživanja prodala pa su vjerovnici drugog, višeg isplatnog reda u stečajnom postupku potraživali čak 43 milijuna kuna. Založno pravo na nekretninama u iznosu od 53 milijuna kuna imali su zagrebački Fargo Capital Partners, poduzeće za savjetovanje u vezi s poslovanjem i upravljanjem, te Republika Hrvatska odnosno Ministarstvo financija u iznosu od pet milijuna kuna.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.