‘Priča iz šibenske kužine’

Šibenski vodiči otkrili sve o prvim vegetarijancima u Šibeniku i zašto su žene vladale Masnom ulicom

Pratite nas i na društvenim mrežama:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Šibenski vodiči ne miruju i stalno nešto ‘kuhaju’, a posljednji specijalitet je tura pod nazivom ‘Priča iz šibenske kužine’ koja se održala danas.

Bila je to priča iz šibenske kužine, priča masna i slasna, posna i mrsna, mesna i riblja, vlaška, bodulska i gradska, kazali su. Priča koja nije samo o iću nego i o piću, priča o kitama i tovernama. Priča o zerici, bokunu i teke s pokojim zrnom stare šibenske soli…

– Naša udruga ove godine slavi 15 godina postojanja, a kako nismo mogli održati jedan klasični rođendanski party, rođendan smo odlučili učiniti još zanimljivijim pa kroz cijelu goodinu sugrađanima poklanjamo što klasične, što tematske razglede grada. Ova priča o gastro povijesti Šibenika nas duže vremena kopka i konačno je došlo vrijeme za to. Ne radimo toliko s turistima, ali zato jako puno učimo, puno čitamo i odlučili smo sugrađanima ispričati jednu priču iz šibenske kužine. Ovo je priča o šibenskim tovernama, ženama koje su bile glavne u Masnoj ulici, što su nekad bili prometni znakovi u Šibeniku, kuda se hodalo, što se i kako jelo, kako su žene obilježavale kad su u svađi- kazala nam je Tina  Biluš, predsjednica šibenske Udruge turističkih vodiča Mihovil.

Turu su vodile članice Udruge vodiča Mihovil Zlatka Rodin, Sandra Grgas i Josipa Petrina, a kako su otkrile, svaka tematska tura njima je prilika da nešto novo nauče.

– Svaka naša tematska tura je meni, a i svima ostalima, draga zbog toga što toliko toga naučimo. Mi kao vodiči mislimo da znamo o Šibeniku sve, ali svakom tematskom turom kao da zagrebete, kako je to Milivoj Zenić kazao, škrinju prepuno blaga i ostanete oduševljeni. I naravno to želite podijeliti prvo s građanima, a onda i sa domaćim i stranim turistima- kazala je Sandra Grgas.

Tura je krenula od Male lože, pričalo se o verduri, prvoj udruzi vegetarijanaca u Šibeniku, mliječnim vratima, nastavilo se preko Masne ulice gdje su pričali kako je tu nekad bilo, zašto se tako zove, ali kako su žene bile glavne u toj ulici. Jedna od njih, Marija Vatavuk, svojim je radom obilježila jedno vrijeme starog Šibenika.

Marija Vatavuk bila je jedna od žena koja je nekoliko desetljeća prije i nakon Drugog svjetskog rata vodila oštariju koja je formalno bila registrirana na njenog supruga. Iako je bilo i drugih koji su u to doba pripremali i nudili obroke između doručka i ručka, ona slovi kao začetnica svega onoga što danas podrazumijevamo pod pojmom marende. Oštarija Marije Vatavuk bila je poznata prije svega po svježoj ribi koju je svako jutro kupovala od ribara iz Mandaline i s otoka Krapnja. Ovisno o stađunu, Marija je stalno imala na jelovniku frigane srdelice, gavune, brafune, trilje, bižote, lokarde, lignje i salatu od hobotnice. Uz ribu uvijek je služila salatu od krumpira i kapule.

Šibenski vodiči još jednom su pokazali da je Šibenik uistinu vječna inspiracija, a sve informacije o novim turama i ostale zanimljivosti, pronađite na njihovoj stranici.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.