Novom odlukom Gradskog vijeća poskupjet će do 46 posto

Šibenski SDP peticijom protiv povećanja komunalne naknade: ‘Tražimo stavljanje odluke van snage i javnu raspravu’

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Gradsko vijeće Grada Šibenika, sredinom rujna, podržalo je Odluku o izmjeni vrijednosti boda komunalne naknade što će, od 1. siječnja 2022. godine, dovesti do poskupljenja od 46 posto. Vrijednost boda za obračun komunalne naknade po zonama, među kojima se ukida najjeftinija peta zona, tako će porasti sa 0,48 na 0,70 kuna, a predsjednik šibenskog SDP-a Tonči Restović, na današnjoj je konferenciji za medije, pozvao  Šibenčanke i Šibenčane da potpišu peticiju kojom traže stavljanje te odluke van snage te organiziranje javne rasprave o visini komunalne naknade.

– Prvo bi htio naglasiti da smo od odluke Gradskog vijeća o povećanju komunalne naknade do danas toliko čekali jer sam osobno smatrao da trebamo cijelu priču oko Rujanskog rata i mjesec rujan provesti u znaku sjećanja na te događaje a i Dan grada je bio prekjučer, tako da je danas, 1. listopada za mene simbolična priča da krenemo u borbu protiv ovog udara na džep građana – kazao je Restović te podsjetio kako je od 2013. godine, kada je HDZ-ova gradska vlast preuzela sve konce upravljanja Gradom, komunalna naknada povećana za tri puta, a na nekim područjima još i više.

Naime, od danas SDP s partnerom Novom ljevicom organizira početak prikupljanja peticije, a građani će je moći potpisati sljedećih deset dana na Poljani, ispred bivše Jadranske Banke, a u popodnevnim satima i u trgovačkom centru Dalmare.

– Sada povećavaju komunalnu naknadu za gotovo 50 posto, a ono što me muči je što ne postoje jasni kriteriji, nisu prezentirani nama ni vijećnicima, a kamoli građanima zbog čega i zašto baš toliko povećanje. To je nešto što će sve Šibenčanke i Šibenčani osjetiti na svojim džepovima i kućnim budžetima, a u vrijeme kad sve poskupljuje postavljam pitanje da li je baš i ovo trebalo sada. Demokracija, njeni principi i načela, nije izmišljena da bi, u ovom slučaju HDZ-ova većina zajedno s partnerima Suverenistima s 11 glasova u vijeću, naspram devet, donose ovako bitne odluke koje će utjecat na sve koji žive u ovom gradu. To je duboko pogrešno, a način na koji je Burić počeo ovaj svoj treći mandat je po meni potencijalno poguban za sve nas koji ovdje živimo – poručio je.

Naglasio je kako je ova odluka praktički ‘5 do 12’ servirana vijećnicima na samoj sjednici, te smatra da takve odluke trebaju proći raspravu šire javnosti te kako nemaju niti jedan dokument kojim bi barem pokušali obrazložiti zašto je ova odluka opravdana.

– Nadam se da ćemo podršku za ovu akciju dobiti od velikog broja građana i da ćemo u krajnjem slučaju početi shvaćati da smo mi političari, a pogotovo oni koji su na vlasti u službi građana i da moraju o svim odlukama razgovarati s građanima, a ne zatvoreni na drugom katu one zgrade donositi odluke bez ikakvih valjanih opravdanja. Ovdje se radi o našim sugrađanima, koji će tek kada dobiju račune s novim izračunima shvatiti što se dogodilo, ali će biti kasno. Sad još uvijek imamo vremena da to pokušamo promijeniti – rekao je za kraj.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.