Finalizirana trećina od 200 predmeta

Otkup okućnica na Jadriji ide puno sporije od Dujićeve prognoze

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Više od 200 vlasnika kuća na Jadriji iskazalo je Hrvatskim šumama interes za otkup okućnica koje koriste već dulje od 50 godina, a obrađeno je i finalizirano do sada oko trećina tih predmeta, potvrdili su nam iz Direkcije Hrvatskih šuma.

– Trenutno imamo više od 200 zahtjeva stranaka koje su izrazile interes za otkup okućnice, od toga 188 pismeno zaprimljenih zahtjeva, kako u roku od tri mjeseca tako i izvan roka, te dio stranka koje nisu prethodno dostavile svoj zahtjev u pisanom obliku. Ima zahtjeva i od stranaka koje nisu bile upoznate s mogućnošću otkupa, već bi direktno stupile u kontakt s ovlaštenim geodetom prilikom njegovih izlazaka na teren Jadrije u svrhu izmjere i utvrđivanja površina za otkup, u kojem slučaju bi osobno geodet zaprimio iskaz interesa te obavio izmjeru okućnice – kazali su nam iz ureda Odnosa s javnošću HŠ-a.

Na Jadriji, po evidenciji Hrvatskih šuma, ima oko 350 objekata koji koriste okućnice koje su u vlasništvu Hrvatskih šuma.

– Razvidno je da je značajan dio iskaza interesa zaprimljen nakon isteka roka od tri mjeseca, a koji je naznačen u Javnom pozivu. Radi se o roku koji nije prekluzivne naravi, pa propuštanje radnje vezane za rok ne dovodi do gubitka prava na naknadno poduzimanje te radnje. Iskazivanje interesa nije ograničenom rokom dokle god traje sam proces kupoprodaje te se ne finalizira rješavanje imovinskopravnih odnosa sa svim strankama koje su do sada izrazile svoj interes – poručuju iz Hrvatskih šuma.

Na pitanje što će biti s onim vlasnicima kuća na Jadriji koji nisu u mogućnosti otkupiti zemljište oko kuće ili to ne žele, iz Hrvatskih šuma nismo dobili konkretan odgovor.

– Po završetku procesa kupoprodaje, ukoliko se ispostavi da je određeni dio okućnica ostao neotkupljen te da ne postoji namjera da se kroz otkup riješe imovinskopravni odnosi, razmotrit ćemo ostale prikladne zakonske mogućnosti za zaštitu svojih prava – kažu u Hrvatskim šumama.

Podsjetimo, proceduru prodaje okućnica Jadrijašima pokrenuo je Nediljko Dujić dolaskom na funkciju savjetnika u Hrvatskim šumama i predao je svojoj pravnoj službi. Još u studenome 2018. godine geodeti su imali spremne otprilike stotinu elaborata za otkup okućnica, a nešto ranije je donesena i odluka o otkupnoj cijeni od 361 kunu za četvorni metar po procjeni sudskog vještaka i odluka o mogućnosti otplate na rate. Dujić je tada procijenio kako očekuje oko 300 zahtjeva, jer jedan dio vlasnika kuća već ima reguliranu parcelu s okućnicom.

Kupci, uz otkup zemljišta na sebe preuzimaju i obvezu parcelacije i knjiženja te troškove izrade geodetske snimke.

Dujić je prije više od dvije godine procijenio kako će cijeli posao otkupa okućnica biti završen za oko godinu i pol te naglasio i kako svi oni koji se iz bilo kojeg razloga ne jave na poziv i ne prihvate ove uvjete sigurno neće više imati ovako povoljnu priliku.

– Mi ćemo tada koristiti svoja prava i ovakvu ponudu vlasnici kuća na Jadriji više neće dobiti,kazao je Dujić naglašavajući kako će i dalje postojati mogućnost otkupa okućnice, ali po znatno višoj cijeni.

Očito je da se Dujić malo preračunao jer je posao otkupa za oko 300 okućnica u dvije i pol godine dovršen tek za 70-ak zemljišta.

Ovo je inače drugi pokušaj Hrvatskih šuma da unovče svoje nekretnine na Jadriji, jer je prvi poziv bio upućen Jadrijašima još 2014. godine. Tada je, međutim, došlo do promjene u upravi Hrvatskih šuma i taj je posao zaboravljen, a status quo trajao je do Dujićevog dolaska na mjesto savjetnika u upravi Hrvatskih šuma i sastanka gradonačelnika Željka Burića s predsjednikom uprave Hrvatskih šuma Krunoslavom Jakupčićem u siječnju 2018. godine u Šibeniku.


Pratite nas i na društvenim mrežama: