Suradnja vodiča i Tvrđave kulture

Nova turistička ruta za Šibenčane i goste: ‘Sadrži mnogo detalja za koje ni vodiči nisu znali’

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Testni obilazak novoizrađene turističke rute koja je razvijena u suradnji Javne ustanove Tvrđava kulture Šibenik i Udruge turističkih vodiča sv. Mihovil održan je danas u Šibeniku. Smjer kretanja rute je Barone – Stari pazar – Mihovil – Dolački bedem do rive – dvostruki bedemi – Podstinje – Buta u docu – Ulica Jurja Dalmatinca – Trg četiri bunara – Katedralni trg – Kneževa palača – Trg Pavla Šubića i – samostan sv. Frane – Đardin – Poljana.

– Projekt je da tako kažem projekt iz tvornice snova Tvrđave kulture Šibenik na kojem sudjeluje pet naših partnera, a svima je zajedničko to što imamo tvrđave. Svih pet tvrđava će ostvariti značajna ulaganja u smislu uređenja i opremanja kako posjetiteljski centri bili sadržajni. Projekt sadrži ‘Mirorring activities’ što znači da svi radimo iste aktivnosti koje na koncu i moramo odraditi zajedno. Svakako je na bitnije istaknuti radove koji iza sezone početi na tvrđavi svetog Mihovila, a od ostalih stvari su turističke rute te predstvaljanje naše cjelokupne turističke ponude – naglasila je Đurđa Vrljević Šarić iz Tvrđave kulture.

Nova turistička ruta je napravljena u suradnji Tvrđave kulture i turističkih vodiča koja bi trebala donijeti mnogo novih detalja kako turistima tako i domicilnom stanovništvu.

– Tvrđava kulture je tražila nekog tko bi osmislio i izveo tematsku turu radnog imena ‘Fortifikacijska tura’. Već par mjeseci radimo na njoj te smo dosta toga novog naučili, a sudjeluje nas desetak iz udruge vodiča. Izvukli puno detalja iz različitih izvora, a za neke nismo ni sami znali te se veselimo jako prvoj turi koja će biti uskoro – kazala je  predsjednica šibenske Udruge turističkih vodiča  Tina Biluš.

Projekt FORTITUDE započeo je 1. ožujka 2020. godine i traje do 28. veljače 2022. godine. Nositelj projekta je JUK Tvrđava kulture Šibenik, a partneri na projektu su Grad Karlovac, Opština Herceg Novi, Opština Bar i Grad Banja Luka. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.618.438,72 eura, od čega je 85 posto sufinancirano iz programa Interreg IPA CBC Croatia – Bosnia and Herzegovina – Montenegro 2014-2020. Glavni cilj projekta je ojačati i diversificirati kulturno-turističku ponudu u prekograničnom području te razvijati kapacitete za što kvalitetnije i održivije upravljanje kulturnim dobrima.

– Tko god dođe u Šibenik zna za tvrđave i odluči se posjetiti makar jednu, ali ono što je možda manje poznato jest kako napraviti dosta dobar đir po gradu. Primjerice od tvrđava prema moru, zatim malo obalom, uz bedeme, mala kula ovdje, mala kula ondje tako da zapravo nisu tvrđave jedina ponuda. Pokušali smo o svakom fortifikacijskom elementu pronaći priču i zabilježit ga kako takvog.  Znači nisu tu bitni samo zidovi već i određena priča koju oni pričaju, a i jedna knjiga kaže da je gradski bedem razlike između sigurnog i nesigurnog – zaključio je Josip Pavić ispred Tvrđave kulture Šibenik.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.