Neolitički gastro doživljaj u Danilu uz veselo društvo i glazbu

Pratite nas i na društvenim mrežama:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

U povodu Međunarodnog dana muzeja Muzej grada Šibenika pripremio je bogat program koji je jučer započeo ‘Neolitičkim gastro doživljajem u Danilu’.

Željko Krnčević, ravnatelj Muzeja, naglasio je kako je zadovoljan odazivom posjetitelja i otkrio nam što se jučer kuhalo na Danilu.

– Ovaj put ću samo spomenuti ono što smo kuhali. Skoro svi sastojci su potvrđeni i u analiziranim uzorcima. Znači , ‘Danilska neolitička mišanca’ uz neke dodatke bez kojih se danas ne može kuhati, i one javne i one tajne, na kapuli, ljutici i poriluku stavili smo kuhati: slanutak cijelu noć natopljen, leću, lan, bob, biže (grašak), pšenicu natopljenu i na kraju mali ječma (orza) da zgusne. Kuhao sam na svinjskoj masti da bude po neolitičkom receptu, a dodao sam i malo maslinovog ulja radi okusa. Naime, sadašnja spoznaja o najstarijoj maslini na ovim prostorima je ona iz Vranjica iz 8. stoljeća prije Krista. I ima još jedna tajna. Naime, ne smijem još otkriti kako i gdje, ali su najnovije spoznaje o neolitičkom Danilu da se koristi svježi sir i mliječni proizvodi. Tako sam uz mišancu servirao svježi sir pomiješan sa skutom (pujinom) – ali s dodacima još nečega što je pronađeno na Bitinju, ali neću otkrit što. I tako, bilo je čini mi se lijepo. A naši dobri lovci iz Perkovića skuhaše vepra i srnu na divljač po današnjim receptima. I tu je priča vezana uz Bitinj jer su i ostaci njihovih predaka tamo pronađeni. Uz veselo društvo, glazbu, restoran Bulin i izvrsne domaćine, jedan muzeološki iskorak uz kojeg se može stvarno puno toga objasniti i o arheologiji, kazao je Krnčević.

zk zk1 zk2 zk3 zk4 zk5 zk6 zk7 zk9 zk10

Foto: Željko Krnčević


Pratite nas i na društvenim mrežama:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.