Airbnb poslao detaljne upute

Iznajmljivači se ne boje dezinfekcije nego propasti sezone: ‘Već bih imala popunjene rezervacije, a sad nemam nijednu’Foto: Ilustracija/Arhiva

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Nakon odlaska gosta koji je mogao biti izložen koronavirusu pričekajte 24 sata i tek onda započnite s čišćenjem, nosite zaštitnu opremu dok čistite, prije čišćenja prozračite prostorije, očistite, a zatim dezinficirajte, upotrijebite odgovarajuće sredstvo za dezinfekciju… Iscrpnu listu smjernica za čišćenje u svrhu sprečavanja širenja bolesti COVID-19, poslao je Airbnb iznajmljivačima, a mi smo razgovarali s dvoje šibenskih privatnih iznajmljivača koji su nam prokomentirali savjete i otkrili što očekuju od sezone.

U njemu objašnjavaju zašto je sada, više nego ikad prije, važno čišćenje, u čemu je razlika između čišćenja i dezinfekcije, kako pomoći gostima da se zaštite, a tu je i takozvani kontrolni popis stavki za čišćenje i dezinfekciju gdje je, za svaku prostoriju zasebno, navedeno na koje plohe i površine posebno treba obratiti pozornost prilikom čišćenja i dezinficiranja.

– Sasvim sigurno je da ćemo, bude li ove sezone uopće gostiju, morati pojačati dezinfekciju nekih predmeta i površina koje smo i ranijih sezona čistili. Razlika je što ćemo umjesto uobičajenog pranja i ribanja dodatno prelaziti sve dodirne površine dezinfekcijskim sredstvom. Dezinfekcijska sredstva i do sada smo koristili za skoro cijeli prostor kupaonice, kante za otpad i radne plohe u kuhinji. Dakle, u smjernicama vidim samo neznatno više posla oko dezinfekcije, ali ne pretjerano – govori nam Olga koja iznajmljuje apartman na Jadriji.

Što se tiče upute o čekanju isteka 24 sata od odlaska gosta do početka čišćenja, kaže kako je se ne namjerava pridržavati.

– Velik dio savjeta za čišćenje apartmana iznajmljivačima je uobičajeni postupak, ali sigurno neću čekati 24 sata od odlaska gosta do početka čišćenja, jer sumnjam da virus živi 24 sata na predmetima i nemam strah ući u prostor nakon provjetravanja. Budu li gosti posebno postavljali pitanja o poduzetim mjerama rado ću im odgovoriti kako pripremamo prostor za njihov dolazak, ali do sada mi gosti koji su rezervirali nisu postavljali takva pitanja. Uglavnom se interesiraju za stanje s koronom kod nas i još čekaju razvoj situacije – dodaje Olga.

Njezini gosti koji su rezervirali smještaj prije početka pandemije, kaže, ostali su pri rezervacijama i zasad ne otkazuju svoje ljetovanje.

– Od kraja lipnja do pola rujna sam popunjena, a jedini su otkazali gosti iz Češke u vrijeme kada su imali informaciju da će im njihova Vlada zabraniti ljetni odmor izvan Češke. Neki su mi se već javili s nadom da će ipak ljetovati kod nas – kaže naša sugovornica.

Iznajmljivačica Cvita na Brodarici ima jedan apartman. Nadala se, govori nam, da će sezona biti barem kao prošle godine, a onda su kola ‘krenula nizbrdo’.

– Sve rezervacije za lipanj su mi otkazane. Za srpanj su mi se jedino javili dugogodišnji gosti koji čekaju kako će se situacija razvijati, a za kolovoz i rujan nemam niti jednu rezervaciju. Mislim da se s ovom sezonom možemo pozdraviti, jer bih ja u ovo vrijeme već imala popunjene rezervacije za tri udarna mjeseca, a sad se više tome nimalo ne nadam – ogorčena je.

Zbog koronavirusa, ali i uputa Airbnb-a, razmišlja o tome da uopće ne iznajmljuje apartman ovog ljeta.

– Što se tiče uputa za čišćenje, meni su presmiješne, jer sam i dosad tako čistila. Jedina razlika su ta 24 sata koja trebaju proteći do početka čišćenja, ali nisam sigurna želim li ove sezone uopće iznajmljivati. Najvažnije mi je zdravlje moje obitelji, a nitko od nas ne može znati tko nam dolazi u apartman. Ako se u međuvremenu ipak otvore granice i stanje se normalizira, radit ću, samo što će mi za čišćenje trebati dodatna 24 sata s obzirom na općenito detaljno čišćenje prostorija, zbog čega ću opet gubiti goste – zaključuje Cvita.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.