Konzervatorsko-restauratorski radovi

Grad Šibenik nastavlja obnovu Dolačkog bedema: ‘Neprocjenjiv segment graditeljskog naslijeđa’

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Grad Šibenik je potpisao još jedan ugovor o izvođenju konzervatorsko-restauratorskih radova na (zapadnom) Dolačkom bedemu. Radovi će se odvijati pod smjernicama Konzervatorskog odjela u Šibeniku te će obuhvatiti mehaničko i kemijsko čišćenje od bilja, algi, lišajeva i mahovine, zatim čišćenje vodenom parom, mehaničko čišćenje lošeg cementa, vapna i morta, mikropjeskarenje, sidrenje oštećenog dijela zida, ispunjavanje sljubnica novim prilagođenim mortom, injektiranje gelom na bazi vapna s aditivima i žbukanje gornje plohe bedema.

Početak radova se očekuje sljedeći tjedan, a radove će izvoditi splitska firma Kor d.o.o. u ukupnoj vrijednosti 337.500 kuna. Za ovu namjenu je gradska uprava osvojila novih 200 tisuća kuna prijavom na Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi RH za 2021. godinu, u sklopu Programa zaštite i očuvanja nepokretnih kulturnih dobara Ministarstva kulture. Podsjetimo, prošle dvije godine je na istom programu za istu namjenu Grad Šibenik osvojio 220 tisuća kuna.

– Šibenik je u prošlosti je bio jedan od strateški najvažnijih gradova na čitavoj istočnoj jadranskoj obali. U skladu s time, utvrđivanje grada bilo je od velike važnosti, a posebice kada se pojačala opasnost od turskih osvajanja. Uz same 4 tvrđave, fortifikacijske zidine vrlo su vrijedan i neprocjenjiv segment graditeljskog nasljeđa grada Šibenika. Obrambeni sustav je tijekom povijesti oštećivan, porušen ili oskvrnjen nadogradnjama i adaptacijama. Od prvotnih 200 metara Zapadnog ili Dolačkog bedema kraj Svete Nediljice sačuvan je veći dio. U prošle dvije godine smo riješili prvih 100 metara vanjskog plašta sjeverne strane bedema prosječne visine 5 metara, a sada ćemo restaurirati ostatak, za što smo ponovo uspjeli osvojiti bespovratna sredstava. Doslovno smo na svaku kunu iz gradskog proračuna pronašli kunu iz vanjskih, bespovratnih, izvora financiranja, čime multipliciramo brojeve naših planiranih i realiziranih projekata- kazao je zamjenik gradonačelnika mr.sc. Danijel Mileta.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.