Poseban početak nastave

FOTO Šibenski školarci ponovno u klupama. Djeca bez straha, roditelji s dozom opreza

Pratite nas i na društvenim mrežama:

U svim šibenskim školama počela je nova školska godina u kojoj su učenici ponovo u školskim klupama, uz sve preporuke i mjere prevencije širenja koronavirusa. U škole smiju ući samo učitelji i djeca uz obavezno mjerenje temperature i dezinfekciju ruku i obuće. U nekim školama nakratko će uz prvašiće biti po jedan roditelj.

U Osnovnoj Školi Juraj Dalmatinac početak školske godine organizirali su dolazak učenika s pomacima u satnici u jutarnjoj i popodnevnoj smjeni.

– Nama je otežavajući faktor što smo škola koja već radi u dvije smjene. Naša škola je, ako ne najveća, druga po broju učenika u Šibeniku. Mislim da smo, unatoč tomu što nam dvosmjenski rad otežava mogućnost preraspodjele, mislim da smo to uspjeli dobro organizirati. Djeca odmah po dolasku odlaze u svoje razrede, za učenike viših razreda Grad Šibenik je osigurao maske. U nižim razredima nema obveze nošenja maski, ali ako to netko od roditelja želi nemamo problem s tim – kazao je Natko Duvnjak, ravnatelj škole Juraj Dalmatinac.

Prvašići ove godine prvi put neće imati zajedničku prigodnu priredbu.

– Prijem prvaša nam je u matičnoj školi i u područnoj školi Bilice u 10 sati, a u Lozovcu u 10 sati. Nema onog klasičnog prijema i priredbe, a za njih sam pripremio poklone da bar malo taj dan učinimo svečanijim. S nima će 15 minuta moći biti jedan roditelj i jasno mi je da će taj šok prvog dolaska u školu za djecu biti malo veći, ali upute i preporuke su takve i moramo ih poštovati jer vidimo da već preko vikenda imamo osam-devet škola u Hrvatskoj koje imaju problem – napominje Duvnjak.

Roditelji su u većini zadovoljni što će djeca fizički krenuti u školu, ali su, uz sve mjere opreza, i zabrinuti za ono što donose dani i mjeseci koji slijede.

– Ja sam jedva dočekala i zbog djece i mislim da je u redu da idu na nastavu u školu. Strah uvijek postoji. Moje dijete neće morati nositi masku tijekom nastave i mislim da će sve proteći u redu – kazala nam je Edita majka četvrtaša u Osnovnoj školi Faust Vrančić.

Roditeljima prvašića malo je teže bilo pripremiti dijete za prvi dan nastave, ali su nastojali sve to odraditi na način koji neće prestrašiti dijete.

– Dali smo joj upute u skladu sa situacijom u kojoj se nalazimo s puno osmijeha. Straha nema ni kod nje ni kod nas. Naravno da jesmo na malom oprezu, ali opet trebamo živjeti i djeca trebaju ići u školu i tomu se veseliti. Drago nam je što tek ove godine počinje školovanje i što je, za sada, izbjegla online nastavu. Sad ipak svi znamo malo više – kazala je majka prvašice koju su do škole dopratili oboje roditelja.

Kod učenika viših razreda podijeljena razmišljanja, dio se veseli vraćanju u klupe i druženje, dok neki misle da je online škola bila bolja varijanta.

-Bolja mi je ona lanjska škola od kuće jer podiže prosjek. Tamo se ponešto moglo prepisati i dobiti bolju ocjenu – tvrdi jedna sedmašica čije kolegice ne dijele njezino mišljenje. Njima je kod kuće nedostajalo učenje u društvu vršnjaka.

– Ovako je puno bolje. Mi smo se družile cijelo ljeto i stvarno se ne bojimo mogućnosti zaraze. U školi smo ista ekipa kao i ljeti pa ne vjerujemo da bi se mogli zaraziti – kažu sedmašice ‘Fausta Vrančića’.


Pratite nas i na društvenim mrežama: