Do ljeta u funkciji

FOTO Garaža na Poljani dosad ‘pojela’ 15 milijuna kuna: Šibenski portal spustio se pod tisuće kubika betonaFoto: G. Pauk
Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Na izgradnju troetažne podzemne garaže na Poljani dosad je potrošeno oko 15 milijuna kuna od ukupnih 50, koliko je vrijedan čitav projekt zajedno s uređenjem glavnog gradskog trga. Do početka ljeta 2020. godine tako će Šibenčani i njihovi gosti imati na raspolaganju novih 256 parkirnih mjesta u srcu grada i dobiti novouređeni glavni gradski trg. Ekipa Šibenskog portala, zajedno s dogradonačelnikom Danijelom Miletom i voditeljem gradilišta Markom Letinom, bila je u samom središtu radova gdje je oko 30 radnika dosad ugradilo otprilike četiri tisuće kubika betona i 560 tona armature.

– Ugovorni rok između izvođača radova i Grada Šibenika je 500 dana, međutim naš planirani završetak projekta, odnosno puštanje garaže u rad je prije početka ljeta 2020. godine. Sama izgradnja garaže sa svim popratnim elementima koji dolaze u nju, koštat će oko 35 milijuna kuna, dok preostalih 15 milijuna odlazi na uređenje partera Poljane, uređenje okoliša oko glavnog gradskog trga, prometnicu i semaforizaciju – kazao nam je Mileta.

Trenutno je u tijeku izrada armirano-betonske konstrukcije i intenzivno zasipavanje objekta. Sve tri etaže su gotove, a ploča iznad treće etaže napola je dovršena.

– Više-manje sve je išlo glatko, uz neke sitne nadopune. Imamo redovne tjedne koordinacije na kojima se nađe 15 ljudi koji vode ovaj projekt, tako da sve probleme koji iskrsnu rješavamo na koordinacijama. Radovi na uređenju partera počet će kada se izgradi još jedna betonska ploča na koju će biti postavljeno kameno popločanje odabrano u dogovoru s našim Konzervatorskim odjelom. Paralelno s tim radit će se na postavljanju nadstrešnica, s tim da se već sad grade sidrena mjesta za njih – dodaje Mileta.

Poljana će biti uređena prema projektu Ateljea Minerva iz 2011. godine, o čemu je Šibenski portal već pisao, a elementi iz projekta kao što je fontana-sat i nadstrešnica, u fazi su razreda i relativno brzo očekuju početak proizvodnje tih elemenata kako bi bili spremni za ugradnju na glavnom gradskom trgu.

– Na parteru će se nalaziti fontana sat, a riječ je o inovativnom elementu koji će pomoću vode pokazivati vrijeme, zatim 100 kvadratnih metara velika čelična nadstrešnica ispod koje će se nalaziti prostor za sjedenje, a tu je i zelenilo, lift, ulazi u samu garažu, LED rasvjeta i dva objekta – kiosk i slastičarnica. Inače, u projektu ne rješavamo samo garažu i parter Poljane, nego i okoliš Gradske knjižnice Juraj Šižgorić. Uz njega, uredit ćemo i samu obodnu prometnicu oko Poljane kako bi dobili još jedan puni trak – govori dogradonačelnik Mileta.

Treća, posljednja etaža, trenutno je šuma potpornih stupova, a na najnižoj, odnosno prvoj etaži, u tijeku su završni radovi i uskoro bi trebalo početi postavljanje nove trafostanice. Iz tog razloga danas je zatvorena i Ulica kraljice Jelene u kojoj je trafostanica, a preko koje će garaža Poljana biti spojena na elektromrežu.

– HEP je nositelj radova u Ulici kraljice Jelene, a kako bi smanjili troškove i bili što efikasniji, Vodovod će odmah u toj ulici odraditi svoj dio u sklopu aglomeracije i bit će postavljene plinske instalacije te kabeli teleoperatera. S druge strane, Ulica kraljice Jelene bit će svojevrstan pilot projekt Grada kada je u pitanju spuštanje zračnih vodova pod zemlju – riječi su Danijela Milete.

Kada građevinski radovi budu gotovi, slijedi tehnički pregled i izdavanje uporabne dozvole. Konačno, Grad Šibenik iz proračuna za sljedeću godinu planira izdvojiti i novac za uređenje Perivoja Roberta Visianija, a paralelno s tim u završnoj fazi bit će i radovi na Aglomeraciji u Ulici kralja Zvonimira. Grad će radove iskoristiti i za uređenje cijele ulice, za što će potrošiti oko pet milijuna kuna, pa će tako do sljedeće turističke sezone centar Šibenika poprimiti sasvim novi izgled.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.