Više

    Biootpad čini čak 40 posto prosječne kante za miješani komunalni otpad

    Znate li što i kako možete kompostirati? Zeleni grad Šibenik donosi detaljne upute

     

    Biootpad je biološki razgradiv otpad iz vrtova i parkova, kuhinjski otpad iz kućanstva, restorana, ugostiteljskih i maloprodajnih objekata, te sličan otpad iz proizvodnje prehrambenih proizvoda. Kompostiranje je postupak biološke aerobne razgradnje biootpada pri čemu nastaje kompost koji je koristan dodatak tlu, plodni humus koji hrani biljke, osigurava prozračnost tla, zadržava vodu i pogoduje rastu bilja. Trećina kućnog otpada je vrijedna sirovina za proizvodnju komposta. Kompostiranjem i odvojenim prikupljanjem otpada smanjujemo količinu miješanog komunalnog otpada koji se odlaže na odlagalištu.

    Što se može kompostirati?

    Ostatke od povrća (kora od kupusa, listovi kupusa, listovi zelene salate, dijelovi mrkve, ljuske od krumpira itd.) i voća (ostaci od jabuke, kruške, kore od naranče, mandarine i slično), ljuske od jajeta (usitnjene), lišće, suho granje (usitnjeno), korijenje, uvelo cvijeće, piljevinu, koru drveta, slamu, stare zemlje iz posuda za cvijeće i sl..

    Što se ne smije kompostirati?

    Tekuće ostatke hrane, ostatke mesa i ribe, kosti, kožu, pepeo, gumu, pijesak, lijekove, cigarete, novinski papir i časopise u boji, plastiku, celofan, staklo, odjeću, obuću, pelene, stiropor, sadržaj vrećica iz usisivača, ulje, mast, baterije, obojeno i lakirano drvo, ostatke boja, bolesno bilje, osjemenjene korove, mliječne proizvode, prerađevine…

    Gdje i kako možete kompostirati?

    Kompostiranje je moguće na hrpi, te u drvenim, žičanim i plastičnim komposterima.
    Korak po korak do komposta: na dno kompostera stavite tanak sloj usitnjenog granja zbog osiguravanja protočnosti zraka, potom lišće, sijeno i drvenasti usitnjeni materijal. Zatim prekriti tankim slojem zemlje ili komposta. Na to stavljati sastojke koji se mogu kompostirati i povremeno ga promiješati. Temelj dobrog kompostiranja je miješanje kuhinjskog i vrtnog biootpada, miješanje svježih i starijih, vlažnih i suhih dijelova biootpada.

    Glavni čimbenici razgradnje biootpada su: usitnjenost materijala (lakše se razgrađuje usitnjeni materijal), vlažnost (suhi materijal treba navlažiti, a vlažni miješati sa suhim, ne da bude previše mokar jer tada dolazi do truljenja i neugodnih mirisa), prozračnost (osigurava se miješanjem), temperatura (u dobroj i vlažnoj kompostnoj hrpi brzo dolazi do aktivnosti mikroorganizama pri čemu se kompost zagrijava u sredini i do 50-70 ˚C, pokrivanje komposta (time štitimo mikroorganizme od svijetla, te od pretjerane vlage u zimskim periodima, a od isušivanja za vrijeme ljeta).

    Proces u kompostu traje od 6 do 12 mjeseci a biootpad čini čak 40 posto prosječne kante za miješani komunalni otpad.

    – Pravilnom brigom o korištenju namirnica sprječavate nastanak otpada od hrane i smanjujete količinu otpada koji nastaje u kućanstvu, štedite novac i energiju te pomažete očuvati okoliš i učiniti ga ugodnijim mjestom za život – poručuju iz Zelenog grada Šibenik.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Klijenti velike hrvatske banke dobili pismo na kućne...

    Dio naknada za usluge Privredne banke Zagreb će od 1. kolovoza postati nešto skuplji. Naime, jedna od najvećih banaka u Hrvatskoj odlučila je podići...

    Književno-ekološki vikend ispred Azimuta: promocija knjige, sajam knjiga...

    Ovog vikenda u Šibeniku se sprema književno – ekološki program koji objedinjuje promociju knjige „Devet dugih dana“ autorice Maje Klarić, sajam knjiga i stripova...

    Zekanović dan nakon atentata na Fica: Grbina treba...

    Dan nakon atentata na slovačkog premijera Roberta Fica konstituiran je hrvatski sabor i održava se prva njegova sjednica. Zastupnik vladajuće većine Hrvoje Zekanović je branio...

    Visoko 5. i 6. mjesto učenika Turističko-ugostiteljske škole...

    Na Worldskills natjecanju održanom u Zagrebu od 13. do 15. svibnja učenici Turističko-ugostiteljske škole Šibenik postigli su zapažene rezultate. U disciplini "Predstavljanje turističke destinacije" učenik...

    NAJNOVIJE

    Klijenti velike hrvatske banke dobili pismo na kućne adrese: Iznenađeni su i umirovljenici

    Dio naknada za usluge Privredne banke Zagreb će od 1. kolovoza postati nešto skuplji. Naime, jedna od najvećih banaka u Hrvatskoj odlučila je podići...

    Književno-ekološki vikend ispred Azimuta: promocija knjige, sajam knjiga i stripova, koncert i buvljak

    Ovog vikenda u Šibeniku se sprema književno – ekološki program koji objedinjuje promociju knjige „Devet dugih dana“ autorice Maje Klarić, sajam knjiga i stripova...

    Zekanović dan nakon atentata na Fica: Grbina treba pogoditi metkom u čelo

    Dan nakon atentata na slovačkog premijera Roberta Fica konstituiran je hrvatski sabor i održava se prva njegova sjednica. Zastupnik vladajuće većine Hrvoje Zekanović je branio...

    Visoko 5. i 6. mjesto učenika Turističko-ugostiteljske škole Šibenik na Worldskills natjecanju u Zagrebu

    Na Worldskills natjecanju održanom u Zagrebu od 13. do 15. svibnja učenici Turističko-ugostiteljske škole Šibenik postigli su zapažene rezultate. U disciplini "Predstavljanje turističke destinacije" učenik...