Evo tko je može dobiti

Donosimo upute kako do propusnice šibenskog Stožera civilne zaštiteFoto: Ilustracija/Arhiva
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Stožer civilne zaštite RH donio je odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka kako bi se smanjila mogućnost daljnjeg širenja bolesti. Napuštanje mjesta prebivališta ili stalnog boravka dozvoljeno je isključivo uz posebne propusnice i to samo u iznimnim situacijama.

Prema odluci Nacionalnog stožera, jedna od takvih situacija je kada osoba iz vitalnih obiteljskih razloga poput pružanja skrbi djeci ili starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština mora napustiti svoje mjesto prebivališta ili stalnog boravka.

U tom slučaju, i samo u tom slučaju, građanima grada Šibenika propusnice izdaje Stožer civilne zaštite Grada Šibenika.

– Stožer civilne zaštite Grada Šibenika propusnice može izdati samo i isključivo građanima Šibenika, odnosno osobama koje imaju prijavljeno prebivalište ili stalni boravak na administrativnom području grada Šibenika – izvijestili su iz gradske uprave.

Osobe s prebivalištem ili stalnim boravkom u Šibeniku, obrasce mogu preuzeti na internetskoj stranici grada Šibenika, popuniti te elektroničkim putem uputiti na adresu elektroničke pošte: civilnazastita@sibenik.hr.

– O svakom pojedinačnom zahtjevu odlučuje Stožer civilne zaštite Grada Šibenika, a propusnice će se izdavati slijedeći dan po zaprimljenom zahtjevu od ponedjeljka do petka u vremenu od 8 do 16 sati te subotom i nedjeljom od 9 do 13 sati na adresi Urbani centar, Kralja Zvonimira 7A, Šibenik 8 (Stari pazar). Zahtjeve je moguće predati putem on-line obrasca, a preuzimaju se osobno uz predočenje osobne iskaznice ili povratno na e-mail s kojeg su poslane, što se i preporuča.

Dodatne informacije o ovoj temi, pak, građani mogu dobiti svakodnevno, računajući i dane vikenda, na broj telefona 022-310-855.

Prema odluci Stožera civilne zaštite RH, uz propusnicu, građani svoje mjesto prebivališta ili stalnog boravka mogu napuštati i u posebnim okolnostima radi obavljanja posla, a potrebnu propusnicu za to izdaje isključivo poslodavac.

Inače,  ukoliko imaju važeću propusnicu, zabrane se ne odnose na osobe koje opskrbljuju pojedina područja, osobe zaposlene u službama bitnim za pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavljaju lijekove i sanitetski materijal, oni koji rade na održavanju komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom, zaštitarske službe, mediji, stanovnici koji zahtijevaju hitnu medicinsku skrb, osobe koje djeci ili starijima moraju kupiti osnovne potrepštine, osobe koje putuju na posao kao i službe koje sudjeluju u sprječavanju širenja koronavirusa.

Prilikom ulaska i izlaska s područja moraju poštivati socijalnu distancu, ne zadržavati se na javnim prostorima i kod sebe uvijek imati valjanu propusnicu.

Prema Odluci Stožera civilne zaštite RH o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj, propusnice za ulazak i izlazak s područja prebivališta ili stalnog boravišta izdaju:

  • odgovorne osobe u pravnoj osobi odnosno poslodavci u slučajevima pod a, b, c, f ili g odnosno u slučaju prometa i kretanja nužnog za opskrbu pojedinih područja, dnevnih migracija zaposlenih u službama bitnim za pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom, zaštitarske službe, izvještavanja javnosti, putovanja na posao i s posla ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće, žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19,
  • izabrani liječnik obiteljske medicine u slučaju pod d, odnosno stanovnicima koji zahtijevaju hitnu medicinsku skrb,
  • nadležni stožeri civilne zaštite u slučaju pod e, odnosno kada se radi o vitalnim obiteljskim razlozima poput pružanja skrbi djeci ili starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština.

Pratite nas i na društvenim mrežama: