Lučka uprava u projektu Mimosa

Do 2022. godine u luci Šibenik postavit će dvije ‘solarne’ čekaonice, info kioske i pametne plutače

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Dvije čekaonice sa solarnim panelima, dva info kioska s multimedijskim sadržajem o putovanjima te dvije pametne plutače sa senzorskim sustavom za prikupljanje meteoroloških podataka, postavit  će do kraja 2022. godine Lučka uprava Šibenik u luci Šibenik, a sve u sklopu projekta Mimosa. Riječ je o projektu koji je započeo početkom 2020. godine, a Lučka uprava Šibenik jedan je od 17 partnera u projektu i to s udjelom od 300 tisuća eura.

– Lučka uprava Šibenik planirala je pilot aktivnosti kojima je cilj poboljšanje udobnosti putnika u luci Šibenik i sigurnost plovidbe. Projekt se sastoji od tri elementa: instalacija dvije čekaonice sa solarnim panelima za putnike u domaćem prijevozu koje će omogućiti sklonište za putnike u svim vremenskim uvjetima, noćnu LED rasvjetu, punjenje mobilnih uređaja i tableta, besplatnu Wi-Fi internet vezu, LED zaslon s multimedijskim sadržajem i informacijama o putovanjima, zatim instalaciju dva info kioska s multimedijskim sadržajem o putovanjima i odredištima putovanja za putnike u domaćem i međunarodnom putničkom prijevozu te instalaciju dvije pametne plutače sa senzorskim sustavom za prikupljanje podataka i meteorološka stanica na gatu Vrulje koje služe za mjerenje različitih meteoroloških podataka potrebnih za regulaciju sigurnog prijevoza putnika u luci. Uz to postavljena meteorološka stanica će osigurati da putnicima budu na raspolaganju potrebne informacije i podaci – priopćeno je iz LU Šibenik.

Inače, vrijednost projekta Mimosa je 7,1 milijun eura i bit će financiran kroz EU fondove iz Programa prekogranične suradnje Interreg Italija – Hrvatska – Prioritetna os 4 – Pomorski promet. Cilj projekta je poboljšanje ponude održivih rješenja za promet putnika, kako bi se u konačnici smanjila razina ugljiva na cijelom programskom području.

– Prekogranična suradnja je potrebna za rješavanje kontinuiranih problema dominantnog cestovnog prijevoza i niske razine povezanosti dviju država, kako bi se građanima i turistima ostvarila šira ponuda održivih opcija mobilnosti. Do cilja će se doći opsežnim istraživanjem i podizanjem znanja o prometnoj potražnji te navikama i potrebama putnika, što projekt čini originalnim u odnosu na prethodne inicijative – poručuju iz Lučke uprave Šibenik.


Pratite nas i na društvenim mrežama: