Prvo izdanje eno i gastro događanja ‘Dani otvorenih kušaonica’ održat će se 3. i 4. lipnja, a ‘Pidoča i ‘Debit se vole’ 5. lipnja u središtu Šibenika, na Trgu Pavla Šubića I. Gosti će se moći upoznati s bogatom ponudom lokalnih kušaonica: vinima, ekstra djevičanskim maslinovim uljima, craft pivima te rakijama i likerima. Uz dnevnu ulaznicu od 150 kuna ili dvodnevnu od 250 kuna posjetitelji će u vremenu od 12 do 20 sati moći obići 17 vinarija, tri kušaone maslinovog ulja i tri craft pivovare te imati priliku kušati više od 100 vrhunskih proizvoda.
Lokalni uzgajivači pidoča pripremat će školjke prema svojim receptima, a vinari će ohladiti i preporučiti debit koji će najbolje prijati uz pojedini recept. Cijena degustacijskog para školjki i vina bit će 20 kuna, a gosti će moći kušati desetak različitih kombinacija.
Bit će to okusima bogat vikend u županiji koja želi sve više promovirati tradicionalne proizvode svog kraja. U organizaciji županijske Turističke zajednice turisti i lokalno stanovništvo moći će uživati u tradicionalnim proizvodima ovog kraja. Vina, maslinova ulja, pidoče ili dagnje samo su dio ponude.
– U Šibensko-kninskoj županiji smo iznimno posvećeni razvoju turizma i produljenju sezone i želimo zajedno s našim OPG-ovima, obrtnicima i malim poduzetnicima graditi gastronomsku priču kako bismo pokazali što sve nudimo našim gostima. U našem kraju će gost jesti svježu ribu prelivenu domaćim maslinovim uljem s drva iz nekog od obližnjih maslinika, bit će poslužen dagnjama kakve više nigdje neće okusiti, uživati u drniškom pršutu ili siru iz mješine, a to će zaliti nekim od najboljih hrvatskih vina iz šibenskog kraja: babićem, plavcem, pošipom ili maraštinom – kazala je Željana Šikić, direktorica Turističke zajednice Šibensko-kninske županije.
Domaćini će ih prezentirati i pritom rado odgovarati na pitanja. S ulaznicom će svaki posjetitelj dobiti i mapu područja s označenim kušaonicama, kako bi mogli što bolje isplanirati obilazak i lakše pronaći put do lokacije. Najbrži kupci ulaznica bit će nagrađeni besplatnim organiziranim prijevozom po određenim rutama, dok će ostali imati mogućnost najma vozila s vozačem kako bi bezbrižno mogli uživati u ovom lijepom hedonističkom događanju.