Nagrada u pravim rukama

Marija Kardum: ‘Kada sam kao petogodišnjakinja krenula na plivanje nisam ni sanjala da ću jednog dana biti najbolja šibenska sportašica’

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Kada je kao petogodišnja djevojčica prvi put došla na bazen u Crnici, Marija Kardum nije ni sanjala da će 12 godina kasnije biti proglašena najboljom sportašicom grada Šibenika.

– Živim u Crnici pa mi je bazen bio najbliži, zato samo upisala plivanje. I zbog brata, jer on je već trenirao plivanje. Bio je to prvi sport koji sam upisala i, eto, još uvijek sam u njemu i dobro mi ide – kaže simpatična 17-godišnja Marija, kojoj plivanje ide ne dobro, nego odlično. Što potvrđuje i spomenuto priznanje. Godinu prije bila je treća najbolja šibenska sportašica, da bi u 2020. zasjela na sam vrh. Je li je iznenadilo to što je proglašana najboljom prošle godine?

– Iskreno, jeste. Nisam očekivala nagradu jer nije bilo toliko natjecanja kao prijašnjih godina, na kojima sam mogla ostvariti dobre rezultate. Najviše mi je žao što je zbog pandemije otkazano juniorsko Europsko prvenstvo, kojem sam se jako veselila. Ipak, održano je državno prvenstvo na kojem sam postala mlađa seniorska prvakinja na 200 i 400 mješovito te viceprvakinja u apsolutnoj kategoriji, dok sam na 100 leđno i 200 delfin osvojila bronce u apsolutnoj kategoriji – priča nam Marija. Najdraža disciplina joj je, dodaje, 400 mješovito.

– To je, moglo bi se reći, moja disciplina, jer volim plivati sve stilove – objašnjava.

Foto: Zajdnica sportova Grada Šibenika

Nagrada za najbolju sportašicu joj je, ističe, veliki vjetar u leđa.

–  To mi je poticaj da nastavim i dalje naporno trenirati. Ona je i dokaz, odnosno putokaz ostalim djevojčicama i dječacima da se trud isplati, da je sport pravi put – kaže Marija, koja bi po završetku srednje škole (trenutno je u trećem razredu) mogla putem Lucije Jurković – Periše.

– Dobila sam neke ponude iz Amerike. Želja mi je, naime, studirati i plivati na jednom od tamošnjih Sveučilišta, pa ćemo vidjeti kako će se rasplesti. Plan B je upisati u Zagrebu neki studij vezan za medicinu, možda za fizioterapeuta. I, naravno, nastaviti plivati – kaže najbolja šibenska sportašica, koja je s kolegicama iz Plivačkog kluba Šibenik bila i među laureatima i u ekipnoj konkurenciji, zauzevši drugo mjesto u kategoriji najboljih šibenskih ženskih ekipa u 2020. godini.

Foto: PK Šibenik

Kod sportaša je, pak, i ove godine titulu najboljeg odnio njezin klupski kolega Robert Vukičević, dok je Toni Slavica bio treći. Trener Dino Tepić završio je, pak, kao drugi u trenerskoj konkurenciji. Očito u Plivačkom klubu Šibenik znaju svoj posao?

– Znaju, znaju. U klubu se stvarno dobro radi, trener nam je u svakom trenutku na raspolaganju, a sve to vidi se na našim rezultatima u bazenu – ističe Marija. Što se tiče ciljeva u ovoj, 2021. godini, zaključuje:

– Nadam se da će biti što više natjecanja, a fokus će biti na državnom prvenstvu u srpnju. Tu je reprezentacija, s kojom uskoro Toni i ja idemo na visinske pripreme u Bugarsku, tako da se radujem novim izazovima. –


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.