FOTO: Upoznajte šibenske ‘karate kidse’

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Karate je jedan od najmasovnijih amaterski sportova u Hrvatskoj. U Lijepoj našoj trenutno djeluje više od 150 klubova u kojima trenira na tisuće djece i mladih, a kvantiteta je rezultirala kvalitetom pa hrvatski karataši visoko kotiraju u svjestkim okvirima. A kako se ‘kale’ karataši od malih nogu odlučili smo provjeriti u Karate klubu Šibenik, posjetivši jedan od treninga u dvorani Miminac, ex. Partizan.

karate sibenik7

karate sibenik15

Klub trenutno broji pedesetak članova koji podijeljeni u nekoliko uzrasnih skupina treniraju pod budnim okom svojih trenera, Zorana i Ivana Zoričića. Ovaj potonji radi sa starijim momcima i djevojkama, iza kojih je već i ‘brdo’ medalja’, dok je Zoran Zoričić preuzeo brigu o onim najmlađima, početnicima i naprednima.

karate sibenik16

karate sibenik17

karate sibenik12

– Zanimanje za karate je veliko tako da praktički nemamo potrebe za neke posebne kampanje kojima bismo pozivali djecu da se upišu u naš klub. Svake godine imamo velik broj djece koji nam se pridruže, i to u podjednakom broju, dakle i dječaci i djevojčice – govori nam Zoran u pauzi između dvije vježbe. Mladi karataši i karatašice pozorno prate svaku njegovu riječ i pokret i onda, svi kao jedan, izvode zadane vježbe.

karate sibenik3

karate sibenik7

karate sibenik13

– Karate je gotovo poput bazičnog sporta jer na treninzima se rade univerzalne tehnike. Zapravo, karate i nije sport, već vještina, način života. Nije nam cilj stvarati šampione, rezultati nam nisu u prvom planu, već nam je cilj odgojiti zdrave mlade ljude, sa zdravim navikama, razvijati prijateljsku atmosferu u kojoj će uživati. I uistinu uživaju jer ih jedva potjeramo kući nakon završetka treninga, oni bi ostali u dvorani cijelu noć – priča Zoran.
Međutim, daleko od toga da momci i djevojke nemaju rezultate iza sebe. Naime, redovito se s natjecanja vraćaju s medaljama, kako oni najmlađi, tako i oni stariji.
– Ta su natjecanja prilagođena njihovom uzrastu i dobra su za održavanje zanimanje kod djece, dobro su motivacijsko sredstvo jer svi oni žele ono što su naučili na treningu pokazati u praksi – objašnjava Zoran Zoričić.

karate sibenik9

karate sibenik4

Najbolji primjer posvećenosti treninzima je Lucija Čatlak. Mlada šibenska karatašica jedna je od najboljih u Hrvatskoj u svom, juniorskom uzrastu.
– Lucija je poput ovih mališana od malih nogu prošla školu karate kod mene, a onda ju je preuzeo Ivan. Nije propustila niti jedan trening, pa čak i kad je imala temperaturu i to joj se, naravno, vratilo. Ono što je važno istaknuti jest da je jednako uspješna i u karateu i u školi – kaže Zoran Zoričić, kojeg smo nakon toga prepustil njegovim karate kidsima.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.