FOTO: Počela prestižna D-Marin Farr 40 Regatta, timovi zadivljeni Šibenikom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Probnim plovom u šibenskoj luci danas je počela D-Marin Farr 40 Šibenik Regatta. Kao što smo ranije izvijestili, riječ je o jednoj od najprestižnijih svjetskih jedriličarskih utrka, koja se po prvi put održava u Hrvatskoj, a Šibenik je imao čast da upravo on bude domaćin.

Danas je tim povodom u D-Resortu Šibenik održana konferencija za novinare, na kojoj su osim predstavnika organizatora iz Dogus grupe, odnosno D-Marine, govorili i šibenski gradonačelnik te osnivač i menadžer Farr 40 organizacije, a nazočili su joj i predstavnici Ministarstva turizma.

regata farr 40 (2)

– Drago nam je i ponosni smo što ova regata dolazi u Šibenik, u godini u kojoj naš grad slavi 950. obljetnicu od njegovog prvog spomen. Svjedočimo snažnom i nezaustavljivom turističkom uzletu Šibenika. Pored kontinuiranog ulaganja u turističku infrastrukturu i obnovu naše kulturno-povijesne baštine kroz priču inovativnog turizma, ovu regatu vidim kao novi kotač koji će nas dodatno pogurati u našim naporima. Kao domaćin ovog elitnog sportskog događaja, Šibenik će se moći još snažnije pozicionirati kao poželjna turistička destinacija – kazao je gradonačelnik Željko Burić.

regata farr 40 (3)

Posebno pohvalno o Šibeniku i D-Resortu Šibenik govorio je Geoff Stagg, osnivač i menadžer Farr 40 organizacije.

– Čast nam je biti ovdje. Imat prelijepu zemlju i krasne ljude. Timovi koji sudjeluju na regati oduševljeni su ovim gradom i ovim resortom. Naprosto su zadivljeni. Zadivljen sam i ja. Prošli tjedan bio sam u Milanu, u hotelu Four Seasons, ali D-Resort je bolji od njega, ovakav ambijent nigdje nisam vidio – sipao je Novozelanđanin komplimente.

regata farr 40 (8)

– Farr 40 okuplja 162 broda u 18 zemalja širom svijeta, a regate u ovoj klasi održavaju se već 19 godina. Iznimno smo uzbuđeni što se Hrvatska pridružila elitnom društvu zemalja domaćina regata u ovoj klasi s čak dvije utrke. Hrvatska obala doista je jedna od najljepših na svijetu i za ljubitelje jedrenja istinski raj. Vjerujem da ćemo imati spektakularan događaj – zaključio je Geof Stagg.

regata farr 40 (5)

Nazočnima se obratio i Burak Baykan, regionalni direktor Dogus grupe za Hrvatsku i Crnu Goru.

– Dogus grupa i D-Marin već godinama ulažu značajna sredstva u jedriličarstvo i nautički turizam u Hrvatskoj. Smatramo da se upravo kroz organizaciju međunarodnih natjecanja, kao što je D-Marin Farr 40 Šibenik Regatta, dodatno izgrađuje turistička destinacija te iskorištava njen nautički potencijal. Ovu regatu vidimo kao početak, a u budućnosti želimo dovesti regate još sofisticiranijih klasa te na taj način ojačati poziciju Hrvatske na svjetskoj nautičkoj karti – kazao je Burak Baykan, te sudionicama zaželio snažan vjetar.

regata farr 40 (1)

Inače, na regati koja će trajati od 18. do 21. svibnja, nastupit će neke od najboljih europskih posada u klasi Farr 40. Tijekom četiri dana regate jedrilice će sudjelovati u maksimalno 11 utrka koje će se održavati svaki dan od 10 do 16.30 sati u šibenskom arhipelagu, u vodama oko otoka Zlarina.

regata farr 40 (6)

Nastupit će devet posada iz Italije, Njemačke, Monaka, Turske i Hrvatske, a koje će se natjecati na Adriatic Circuit prvenstvu 2016. Šibenik je prva postaja prvenstva, a natjecatelji će se početkom jeseni vratiti u Hrvatsku kako bi sudjelovali na D-Marin Farr 40 Zadar Regatti, od 21. do 24. rujna 2016. godine.

 

 


Pratite nas i na društvenim mrežama: