Suze sv. Lovre

‘Nebeski vatromet’ Perzeida najvidljiviji će biti u četvrtak. Očekuje se aktivnost 100 meteora na sat

FOTO Pixabay
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Kao svakog ljeta oko spomendana sv. Lovre – 10. kolovoza, događa se maksimum aktivnosti meteorskog roja Perzeidi, a ove godine po prognozama maksimum će se dogoditi u noći s 11. na 12. kolovoza, javlja RTL.hr.

Prognozira se prosječna aktivnost od oko 100 meteora na sat, a uvjeti za opažanje će biti izvanredni obzirom da je mladi Mjesec pa nam mjesečeva svjetlost neće smanjivati vidljivost ovog nebeskog vatrometa.

Savez za promatrače ističe da nije potrebno gledati direktno u radijant (ishodišnu točku meteorskog roja) jer će se tamo moći opaziti najmanje meteora, za opažanje meteora nije potrebna nikakva posebna oprema, meteori se opažaju golim okom ležeći na tlu, a potrebno je biti barem 30 minuta u tami kako bi vam se oči prilagodile noćnim uvjetima.

Potrebna vam je samo prostirka, ležaljka ili vreća za spavanje na koju možete leći prilikom opažanja, pronađite si mjesto što dalje od rasvjete  i uživajte u ovom nebeskom spektaklu.

Inače, izraz ‘suze sv. Lovre’ koji se često koristi kao pučki naziv za Perzeide zapravo je postao popularan tek u zadnjih pedesetak godina, kod nas, ponajprije u Dalmaciji gdje je preuzet iz Italije. Točnije, radi se o tome da je poznati talijanski pjesnik iz 19. stoljeća, Giovanni Pascolli u pjesmi 10 Agosto opjevao godišnjicu smrti svoga oca na kojega ga podsjećaju meteori koji u to doba padaju.


Pratite nas i na društvenim mrežama: