Više

    IZVRSTAN TRIK: Znate ono kada kuhano jaje ne možete lijepo oguliti? Evo u čemu je kvaka

     

    Kuhanje jaja djeluje kao najlakši kulinarski zadatak, ali svatko od nas se barem jednom susreo s ljuskom koju je teško oguliti, žutanjokm koji se mrvi, bjelanjkom koji kao da je od gume…

    To su samo neki od problema s kojima se možete susresti prilikom pripremanja omiljenog doručka.

    Savjet je sljedeći: umjesto da jaje promatrate kao jednu namirnicu, trebali biste ga promatrati kao dvije, odnosno žutanjak i bbjelanjak, jer im je potrebna različita temperatura da bi dobili idealnu konzistenciju.

    Prava temperatura za kuhanje bjelanjka su 82 stupnja Celzijusa, objašnjava kuhar J. Kenji López-Alt u novoj kuharici The Food Lab: Better Home Cooking Through Science koja sa znanstvene strane istražuje pripremu određenih namirnica.

    Protein od kojeg se sastoji bjelanjak na spomenutoj temperaturi postaje čvrst, ali ipak nježan zalogaj, koji ne ostavlja dojam da žvaćete gumu. Međutim, to je pet stupnjeva viša temperatura od one koja odgovara žutanjku koji na toj temperaturi postaje suh, krhak i zelenkast.

    Potom slijede problemi s guljenjem. Ako jaja stavljate u proključalu vodu, postoji rizik da će se bjelanjak prerano skuhati u odnosu na žutanjak, ali ako ih stavite u hladnu vodu, jaja prijanjaju za ljusku i otežavaju kasnije ljuštenje.

    Trik je, tvrdi López-Alt, da jaja stavite u proključalu vodu, a da potom ubacite i nekoliko kockica leda, kako biste odmah spustili temperaturu. Potom nastavite kuhati na laganoj vatri.

    López-Alt je testirao ovu metodu tako što je na svakih 30 sekundi vadio po jedno jaje i provjeravao njegovu konzistenciju, ali vi to ne morate činiti.

    Dovoljno je da, kada nakon dodavanja leda voda ponovno proključa, nastavite kuhati jaja još 11 minuta i bit će savršeno.

    IZVOR: B92/Magazin.hr

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Smotra folklora Šibensko-kninske županije ove godine okuplja 15...

    Nakon višegodišnje pauze, 15 folklornih skupina i oko 300 folkloraša nastupit će na 14. Smotri folklora Šibensko-kninske županije, koja će se ove godine održati...

    Hrana koju kupujemo od 2030. više neće izgledati...

    Borba protiv 190 kilograma ambalaže koju svaki građanin EU proizvede godišnje je teška i mukotrpna. Novi propis kojeg je prihvatio EP nešto mijenja, ali...

    Ivan Shapovalov viceprvak države u hrvanju grčko-rimskim stilom,...

    Dvije medalje osvojili su članovi Hrvačkog kluba Šibenik na Prvenstvu Hrvatske u hrvanju grčko-rimskom stilom za mlađe dječake (U13) održanom proteklog vikenda u Sesvetskom...

    Još revijalna utakmica i za Šibenku je kraj...

    Košarkaši Šibenke neće igrati u doigravanju domaćeg prvenstva. Dubrava je pobjedom nad Cibionom osigurala osmo mjesto, posljednje koje vodi i play off, dok će...

    NAJNOVIJE

    Smotra folklora Šibensko-kninske županije ove godine okuplja 15 skupina s 300 folkloraša

    Nakon višegodišnje pauze, 15 folklornih skupina i oko 300 folkloraša nastupit će na 14. Smotri folklora Šibensko-kninske županije, koja će se ove godine održati...

    Hrana koju kupujemo od 2030. više neće izgledati isto

    Borba protiv 190 kilograma ambalaže koju svaki građanin EU proizvede godišnje je teška i mukotrpna. Novi propis kojeg je prihvatio EP nešto mijenja, ali...

    Ivan Shapovalov viceprvak države u hrvanju grčko-rimskim stilom, Petar Erceg brončani

    Dvije medalje osvojili su članovi Hrvačkog kluba Šibenik na Prvenstvu Hrvatske u hrvanju grčko-rimskom stilom za mlađe dječake (U13) održanom proteklog vikenda u Sesvetskom...

    Još revijalna utakmica i za Šibenku je kraj sezone, koja nikako nije za zaborav, treba je dobro zapamtiti da se nikad više ne ponovi

    Košarkaši Šibenke neće igrati u doigravanju domaćeg prvenstva. Dubrava je pobjedom nad Cibionom osigurala osmo mjesto, posljednje koje vodi i play off, dok će...