Djeco, brzo na čišćenje!

Zašto se za blagdan svetog Nikole darovi i pokoja šiba ostavljaju baš u čizmicama?Foto: Arhiva
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Blagdan svetog Nikole 6. prosinca obilježava početak blagdanskog darivanja, a najviše mu se vesele djeca koja s nestrpljenjem čekaju što će im ostaviti u čizmici. Zanimljiva je i priča o tome zašto se darovi za blagdan ovog sveca stavljaju baš u čizme, roditelji djeci, ali i odrasli se nerijetko međusobno daruju, piše Zadovoljna.hr.

Sveti Nikola poznat je po legendi o tome da je svaku večer darivao djecu koja su imala samo jedan par čizmica ako bi ih lijepo očistila i ulaštila, što su kasnije, kada je sveti Nikola ostario i onemoćao, nastavili raditi roditelji. Nikola je mališanima u prozore ostavljao drvene igračke koje bi sam izradio, a roditelji su poslije stavljati ono što su imali u kući: jabuke, orahe, bombone zamotane u šarene papiriće i slične sitnice.

Prema današnjoj tradiciji, djeca koja su tijekom godine bila dobra dobit će samo darove, a ona koja nisu bila baš poslušna u čizmici će pronaći i šibu, ‘dar’ Krampusa koji prati svetog Nikolu. Živio je u četvrtom stoljeću i o njemu se ne zna puno, ali zna se da je bio veliki altruist koji se uvijek borio protiv nepravde te je do kraja života bio biskup u gradu Myra, današnjem Demreu u Turskoj.

Više pročitajte OVDJE.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.