Vitamin D neki stručnjaci smatraju i važnijim od vitamina C, međutim kod većine populacije postoji manjak tog dragocjenog i važnog vitamina koji izuzetno jača organizam. Između ostalog, pomaže u sprječavanju osteoporoze, bolesti srca, raka, Alzheimera, moždanog udara, visokog krvnog tlaka, dijabetesa te može usporiti starenje, piše Zadovoljna.hr.
Uz to, stručnjaci kažu i da je vitamin D važan kako bi se organizam uspješnije obranio od koronavirusa. S obzirom na to da je sunce naš najveći i najvažniji izvor vitamina D (15-ak minuta dnevno izloženosti podnevnom suncu ljeti dosta je da upijemo dovoljne količine vitamina D, samo pazite da na suncu niste duže od toga bez zaštitnog faktora), kako ga možemo nadoknaditi tijekom zimskih mjeseci?
Dobri izvori vitamina D u hrani uključuju masnu ribu poput lososa (naročito divlji losos), tune, skuše, gljiva, jaja te namirnice kojima je dodan vitamin D poput mlijeka (kravlje, sojino, bademovo ili kokosovo).
Što možete napraviti da čitavu godinu dobivate pravu količinu vitamina D?
- Izlažite se suncu 15 minuta svaki dan u kasno proljeće, ljeti i u ranu jesen.
- Jedite dvije porcije masne ribe svaki tjedan, poput lososa, od studenog do ožujka.
- Za vegetarijance ili one koji ne vole ribu, pijte sedam decilitara mlijeka obogaćenog vitaminom D (kravlje, bademovo, sojino, itd.) svaki dan od studenog do ožujka. Tekući vitamin D bolje se apsorbira od onog u obliku pilula.
Cijeli članak pročitajte ovdje.