Vaši kontakti s WhatsAppa možda koriste ovu aplikaciju kako bi vas špijunirali

Uoči svih silnih najezda na online privatnost kojima u posljednje vrijeme svjedočimo, sasvim je očekivano da će brojni internauti i korisnici smartfona postati dodatno oprezni. Ovoj situaciji nipošto ne pomaže nova aplikacija za iOS koja korisnicima omogućava da prate svoje kontakte u WhatsAppu tako da provjeravaju kada oni aktiviraju ili gase aplikaciju za čavrljanje, izvještava The Next Web.

Zbogom, privatnosti

Otkriće ovakve vrste ‘sigurnosnog propusta’ nije ništa novog, s obzirom da WhatsApp, odnosno Facebook već godinama na taj način provjeravaju i analiziraju povezanost i sklonosti pojedinaca bez nužnog gledanja u njihove razgovore. Naime, enkripcija čavrljanja među sugovornicima je oduvijek bio prioritet koji niti WhatsApp niti Facebook ne žele ili ne mogu remetiti. Ono što mogu napraviti je pratiti vašu online aktivnost. Svaki put kada otvori razgovor s nekim kontaktom vidjet će je li on ili ona online putem statusa ispod imena.

Aplikacija Chatwatch provjeravanje online statusa bilježi umjesto korisnika, dajući mu uvid u aktivnosti njegovih kontakata. Kompanija koja je razvila app tvrdi da je nemoguće izbjeći njihovo budno oko. Ne pomaže niti gašenje značajke ‘Posljednji put viđen’.

Nema bježanja

Chatwatch može pratiti kontakte čak i kada korisnik nije u aplikaciji jednostavnim pokretanjem razgovora (bez slanja poruka). Izvlačenje uvida takvom metodom ne ostavlja nikakve tragove, a znatiželjniku daje do znanja koliko vremena njegov kontakt provodi čavrljajući.

Iako bismo zbilja voljeli da WhatsApp onemogući špijuniranja kontakata ovom metodom, sve što možemo trenutno napraviti je nadati se da znatiželjnici iz našeg adresara ne žele platiti dva dolara tjedno kako bi nas pratili, prenosi t portal.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.