Bore se za titulu najboljeg bariste u regiji

U Šibeniku održane prve kvalifikacije za regionalno barističko natjecanje, Pirovčanin u finalu

Prve kvalifikacije za novu sezonu Franck regionalnog barističkog natjecanja održane su jučer u šibenskom Moderato Cafe&Cakes-u. Pobjedu prvog ovogodišnjeg kvalifikacijskog natjecanja odnijela je Andrea Jakeljić iz Splita  plasirajući se time u veliko finale regionalnog natjecanja Franck Barista Contest koje će se ove godine održati uoči Međunarodnog dana kave u Zagrebu.

Andrea radi kao baristica u splitskom caffe baru Bravo, a ove godine po prvi put sudjeluje na ovom prestižnom natjecanju.

Ovim poslom bavim se već pet godina i trudim se stalno učiti i stjecati nova znanja i vještine kako bi postala još bolja, a natjecanje poput ovog to mi i omogućuje. Jako sam uzbuđena zbog finala u Zagrebu na kojem ću, nadam se, pokazati još više umijeća i kreativnostinaglasila je Andrea Jakeljić.

U finale se, kao drugoplasirani, kvalificirao i Ivan Siničić iz Pirovca. Finalisti imaju priliku osvojiti titulu najboljeg bariste u regiji, a tri najbolja i vrijednu glavnu nagradu – stručnu edukaciju i certificiranje u  SCA Premier Campusu u Matuljima, jedinom SCA certificiranom centru u ovome dijelu Europe, koji za cilj ima edukaciju specijalista za kavu po međunarodnim standardima te pomicanje granica svijeta kave u Hrvatskoj.

U kvalifikacijskom natjecanju koje se provodi prema pravilima Specialty Coffee Association (SCA), krovne međunarodne stručne organizacije koja okuplja sve sudionike u industriji kave, testirala se vještina i umijeće natjecatelja da u roku od osam minuta pripreme po jedan espresso i cappuccino.

Stručni žiri, u sastavu dva osjetilna, jednog tehničkog te glavnog suca, ocjenjivao je okus svakog pojedinog napitka i stil rada, vizualno predstavljanje napitaka, tehničko znanje i vještinu rada s espresso aparatom i mlincem, osobnu prezentaciju i prezentaciju napitka, kao i čistoću radne površine na početku i kraju izvedbe.

Zanimanje barista danas postaje sve popularnije, a Franck od početka stvara i prati trendove te ovakvim projektima nastoji sustavno podizati ljestvicu u kvaliteti espressa, ali i ostalih napitaka od kave i čaja. Kroz organizaciju natjecanja ovakve vrste nastoji ojačati svoje HoReCa poslovanje u regiji te omogućiti konobarima iz cijele regije stjecanje znanja i vještina ključnih za uspješnu karijeru i profiliranje u zanimljivom svijetu kave.

U kvalifikacijama će i ove godine sudjelovati 50-ak barista odabranih iz gotovo 15.000 ugostiteljskih objekata u regiji s kojima Franck surađuje, a nakon Šibenika, kvalifikacijsko natjecanje slijedi u Zagrebu te u Lovranu.

Veliko finale, u organizaciji Francka, održat će se u Zagrebu uoči Međunarodnog dana kave 1. listopada na kojem će se za titulu najboljeg ovogodišnjeg bariste boriti deset finalista iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Makedonije.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.